306
Ο Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του στη Ρίγα της Λετονίας την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Ints Kalnins

Μακρόν ξανά κατά Ερντογάν: Πολεμοχαρής η ρητορική της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 13:31
Ο Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του στη Ρίγα της Λετονίας την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Ints Kalnins

Μακρόν ξανά κατά Ερντογάν: Πολεμοχαρής η ρητορική της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 13:31

Η απαράδεκτη, πολεμοχαρής ρητορική της Τουρκίας είναι αυτή που ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παραδέχτηκε πάντως ότι δεν έχει αποδείξεις άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής της Αγκυρας στο νέο αυτό μέτωπο του Καυκάσου.

«Οι διακηρύξεις της Τουρκίας (υπέρ του Αζερμπαϊτζάν) είναι απερίσκεπτες και επικίνδυνες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξή Τύπου την Τετάρτη στη Λετονία, σε μια νέα κλιμάκωση της ρητορικής του κατά του Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόλις ημέρες αφότου είχε φανεί ότι οι δυο τους είχαν βρει ένα κάποιο πεδίο συνεννόησης με αντικείμενο τις μπίζνες των εξοπλισμών (εδώ).

O Μακρόν πρόσθεσε ότι η Γαλλία «παραμένει εξαιρετικά ανήσυχη για τα πολεμικού τύπου μηνύματα της Τουρκίας κατά τις τελευταίες ώρες, τα οποία στην πράξη αίρουν κάθε αναστολή του Αζερμπαϊτζάν για την εκ νέου κατάκτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θα το αποδεχτούμε αυτό». Η Γαλλία έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την Αρμενία και υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προκαλώντας την οργή της Αγκυρας.

Πάντως, ο Μακρόν, όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς της Αρμενίας ότι τουρκικό μαχητικό κατέρριψε αρμενικό, απέφυγε να τις υιοθετήσει. Είπε πως δεν είχε αποδείξεις ότι περιφερειακές δυνάμεις εμπλέκονται στη σύγκρουση, όπως και ότι θα κρατήσει προσεκτική στάση μέχρι να αποδειχθεί ότι όντως υπάρχει εμπλοκή.

Ο γάλλος πρόεδρος, όπως σημειώνει το Reuters, είπε ακόμη ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις σήμερα Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την Πέμπτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Αφορμή για τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ήταν η παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τη Δευτέρα κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν «να πάρει τα πράγματα στα χέρια του». Ο τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμη ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό του Μπακού «με όλους τους πόρους, αλλά και με όλη της την καρδιά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...