334
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιθεωρεί γαλλικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Λιθουανία σε αποστολή του ΝΑΤΟ | REUTERS/Ints Kalnins

Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί από τα αμερικανικά όπλα

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 12:25
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιθεωρεί γαλλικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Λιθουανία σε αποστολή του ΝΑΤΟ
|REUTERS/Ints Kalnins

Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί από τα αμερικανικά όπλα

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 12:25

Εκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν την εξάρτησή τους από αμερικανικά οπλικά συστήματα έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανήλθε στο αίτημά του η Ευρώπη να πάρει στα χέρια της το μέλλον της.

Το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Γαλλίας συμμετείχε σε συζήτηση με φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βίλνιους στη Λιθουανία, στην οποία βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.

Στην παρέμβασή του είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει έναν περισσότερο ανεξάρτητο και εμφατικό ρόλο στον κόσμο, χωρίς να είναι υποταγμένη στην Ουάσινγκτον ή το Πεκίνο. «Κάποιες χώρες, λίγο περισσότερο από άλλες, εγκατέλειψαν τη στρατηγική ανεξαρτησία τους και εξαρτήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από αμερικανικά οπλικά συστήματα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να ζούμε σε ένα διπολικό κόσμο, φτιαγμένο από τις ΗΠΑ και την Κίνα», επισήμανε.

Τόσο στο ταξίδι του στη χώρα, όσο και σε άλλες περιπτώσεις, όπως σημειώνει το Politico, ο Μακρόν επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιβιώσει η Ευρώπη είναι να χαράξει έναν δικό της δρόμο στη διεθνή σκηνή, χωρίς να φοβάται να ικανοποιεί τα συμφέροντά της. Μέρος αυτής της στρατηγικής αφορά την οικοδόμηση αμυντικών δυνατοτήτων, συμπληρωματικά προς αυτές του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, παρότι η Κομισιόν συνέστησε ένα κοινό Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, που θα επικεντρωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη, η αναδιάταξη των προτεραιοτήτων λόγω κορονοϊού περιέκοψε μεγάλο μέρος από τους πόρους του ταμείου. Με τη συμφωνία του Ιουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το Ταμείο θα λάβει μόλις 7 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία έναντι των 11,4 που σχεδιαζόταν αρχικά, ενώ θα περικοπούν και άλλοι πόροι για την κοινή άμυνα.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μακρόν επιχείρησε να καθησυχάσει κάπως τις ανησυχίες του κοινού στη Λιθουανία, που βλέπει με μεγάλη επιφυλακτικότητα τη Ρωσία και την πολιτική.

«Κατανοούμε τη γειτονιά σας και και την ιστορία σας. Σε αυτό το πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, διαφάνειας και προστασίας της ασφάλειάς σας, θέλαμε να συνεισφέρουμε στην επανέναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου με τη Ρωσία», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος στη δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Εγκιλς Λέβιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...