400
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ, την περασμένη Τετάρτη | REUTERS/Ahmed Yosri

Λαβρόφ: «Σκανδαλώδης» η άρνηση των τριών χωρών να επιτρέψουν την υπερπτήση του αεροσκάφους μου

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 14:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/6/2021 17:52
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ, την περασμένη Τετάρτη
|REUTERS/Ahmed Yosri

Λαβρόφ: «Σκανδαλώδης» η άρνηση των τριών χωρών να επιτρέψουν την υπερπτήση του αεροσκάφους μου

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 14:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/6/2021 17:52

«Το αδιανόητο συνέβη. Είναι σκανδαλώδες και πρωτοφανές», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου, που εμπόδισε την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, τη Δευτέρα.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα προσκαλέσει τον σέρβο ομόλογό του να επισκεφθεί την Μόσχα. «Το βασικό ζήτημα είναι κανείς να μην μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με την Σερβία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια» την στάση των τριών χωρών.

Τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των διπλωματικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι δεν θα εμποδίσουν την Μόσχα να διατηρήσει επαφές με φιλικές χώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν εξέφρασε την λύπη του για την «παρεμπόδιση» της επίσκεψης Λαβρόφ, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο και δοκιμασμένο φίλο της Σερβίας».

Θεωρώντας ότι εκείνοι που εμπόδισαν την επίσκεψη του Λαβρόφ «δεν θέλουν ειρήνη» και «ονειρεύονται να νικήσουν την Ρωσία», είπε ότι «η Σερβία είναι υπερήφανη που δεν συμμετέχει στην αντιρωσική υστερία» και ότι «οι χώρες που συμμετέχουν, μπορούν να ντρέπονται

Βούτσιτς: Η Σερβία θα προστατεύσει την αυτονομία της στη λήψη αποφάσεων

Τη δυσαρέσκειά του για την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας, Αλεξάνταρ Μπόκαν-Χερτσένκο.

«Η Σερβία θα προστατεύσει την ανεξαρτησία της και την αυτονομία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία και θα ενισχύει τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εταιρικής συνεργασίας με χώρες σε όλες τις ηπείρους διατηρώντας την στρατιωτική της ουδετερότητα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο ρώσος πρεσβευτής ενημέρωσε τον Βούτσιτς για τους λόγους που ανάγκασαν τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών να ματαιώσει την επίσκεψη του στο Βελιγράδι παρουσιάζοντας όλα τα σχετικά έγγραφα. Κατά τη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να επισκεφτεί πολύ σύντομα την Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς.

Ο Βούτσιτς, όπως ανήγγειλε το γραφείο του, θα αποκαλύψει το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της σερβικής δημόσιας τηλεόρασης όλο το παρασκήνιο σχετικά με την ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ.

Βουλγαρία: Ναι, εμείς δεν δώσαμε άδεια

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσημα τη Δευτέρ ότι με σημείωμα της 1ης Ιουνίου, δεν χορήγησε διπλωματική άδεια σε ρωσικό αεροσκάφος που θα μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ να πετάξει στον βουλγαρικό εναέριο χώρο, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA).

Η απόφαση είναι σύμφωνη με το καθεστώς κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας, όπως επισημαίνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...