275
Στιγμιότυπο από βίντεο καταγράφει την έκρηξη του ηφαιστείου | Courtesy of The UWI Seismic Research Centre/ via REUTERS.

Καραϊβική: Εξερράγη το ηφαίστειο Λα Σουφριέρ στον Αγιο Βικέντιο

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2021, 11:45
Στιγμιότυπο από βίντεο καταγράφει την έκρηξη του ηφαιστείου
|Courtesy of The UWI Seismic Research Centre/ via REUTERS.

Καραϊβική: Εξερράγη το ηφαίστειο Λα Σουφριέρ στον Αγιο Βικέντιο

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2021, 11:45

Το ηφαίστειο Λα Σουφριέρ, στον Άγιο Βικέντιο, εξερράγη το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), καλύπτοντας με τέφρα τα γύρω χωριά, ανακοίνωσε το Σεισμικό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικών Ινδιών.

Ο Ραφλ Γκονσάβλες, πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων, αυτής της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής, κάλεσε όλους όσοι κατοικούν στις αποκαλούμενες «κόκκινες ζώνες», στα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά του νησιού, να εκκενώσουν αμέσως την περιοχή, καθώς το ηφαίστειο είχε αρχίσει να εκλύει καπνούς και ατμούς.

Η τέφρα έφτασε τα 20.000 πόδια και κατευθύνθηκε ανατολικά προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν και για νέες εκρήξεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ενώ ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η ορατότητα στην περιοχή.

Ενας κάτοικος, ο Ζεν Πάνετ, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι είδε «μία τεράστια μπάλα καπνού» και υπήρξε πανικός όταν οι κάτοικοι διατάχθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή.

Τέσσερα κρουαζιερόπλοια έφτασαν στο νησί για να μεταφέρουν τους κατοίκους σε κοντινά νησιά ή σε καταφύγια μακριά από το ηφαίστειο. Μάλιστα, οι κάτοικοι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού πριν επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο ή πριν μεταβούν σε άλλο νησί, ενώ περίπου 2.000 άτομα θα μείνουν σε 20 καταφύγια.

Τελευταία φορά, το συγκεκριμένο ηφαίστειο είχε εκραγεί το 1979, ενώ σε μια προηγούμενη έκρηξη το 1902 σκοτώθηκαν περίπου 1.600 άτομα. Οι επιστήμονες έχουν ήδη προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο για την επικείμενη ενεργοποίηση του ηφαιστείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...