330
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση του φαρμάκου χωρίς ειδική ιατρική συνταγή | Intime

Καθηγητής ιατρικής: Αν πάρετε μόνοι σας χλωροκίνη, θα σας σκοτώσει!

Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση του φαρμάκου χωρίς ειδική ιατρική συνταγή
|Intime

Καθηγητής ιατρικής: Αν πάρετε μόνοι σας χλωροκίνη, θα σας σκοτώσει!

«Χάος» έχει προκληθεί με την αυξημένη ζήτηση του φάρμακου που περιέχει τη δραστική ουσία χλωροκίνη, καθώς όπως έγινε γνωστό είναι μία από τις ουσίες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ο λόγος που η χλωροκίνη έγινε περιζήτητη, ήταν η ενημέρωση την Τετάρτη το απόγευμα, ότι πρόκειται για ένα από τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με κορονοϊό.

Οπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, η χλωροκίνη, που έχει έγκριση να χορηγείται σε άτομα με ρευματολογικά νοσήματα, περιλαμβάνεται στο κοκτέιλ φαρμάκων που λαμβάνουν και τα άτομα με νόσο Covid-19 στη χώρα μας. «Για το συγκεκριμένο φάρμακο, η ποσότητα είναι επαρκής στη χώρα μας», διαβεβαίωσε.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να το λάβει κάποιος στο σπίτι και ειδικά άτομα που έχουν κορονοϊό, καθώς το φάρμακο μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και σε αυτήν την περίπτωση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

«Το πιο πιθανό είναι όποιος το λάβει στο σπίτι είναι να πεθάνει, ειδικά αν έχει κορονοϊό. Το φάρμακο θα του μειώσει ακόμη περισσότερο την άμυνα του οργανισμού και δεν θα αντέξει. Θα τον σκοτώσει», εξηγεί στο Protagon ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, το φάρμακο είναι τοξικό για τους νεφρούς και το ήπαρ, όμως ο καθηγητής σπεύδει να διευκρινίσει ότι «οι τοξικές του ιδιότητες δεν θα προλάβουν να φανούν… Οι λοιμωξιολόγοι στα νοσοκομεία το δίνουν στα τελευταία στάδια της νόσου σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, όπως ακριβώς είπε ο κ. Τσιόδρας. Δεν είναι ένα απλό χάπι για θεραπεία της νόσου».

Τα μόνο που θα κάνουν είναι να βλάψουν τον εαυτό τους και να στερήσουν το φάρμακο σε άτομα με ρευματικά νοσήματα που τους είναι απαραίτητο, καταλήγει ο κ. Κούβελας.

Το φάρμακο μπορούσε να πωληθεί δίχως ιατρική συνταγή μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, οπότε και εκδόθηκε απόφαση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, με την οποία οι φαρμακοποιοί το χορηγούν μόνο σε άτομα που έχουν ειδική ιατρική συνταγή.

Ο κ. Κούβελας προειδοποιεί όλους όσους το έχουν αγοράσει, να μην το λάβουν σε καμία περίπτωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...