611
«Δεν είναι ο πρύτανης μου» λέει γραπτώς η φοιτήτρια της φωτογραφίας, στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Kemal Aslan

Και φοιτητικό αναβρασμό προκαλεί ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 19:43
«Δεν είναι ο πρύτανης μου» λέει γραπτώς η φοιτήτρια της φωτογραφίας, στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Kemal Aslan

Και φοιτητικό αναβρασμό προκαλεί ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 19:43

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του 9αξιόλογου) τουρκικού κρατικού πανεπιστημίου «Βόσπορος» («Bogazici Universitesi») διαμαρτύρονται επειδή εδώ και μερικές ημέρες το τουρκικό κράτος τοποθέτησε ως επικεφαλής του ιδρύματος καινούργιο πρύτανη. Η τοποθέτηση του Μελίχ Μπουλού σε αυτήν τη θέση εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Ερντογάν, καταγγέλλουν τα παιδιά, αφού τα προσόντα του εν λόγω προσώπου είναι πολλά μεν, αλλά μόνο σε κομματικό επίπεδο.

Οσον αφορά το πανεπιστήμιο αυτό καθαυτό, η Corriere della Sera έγραψε ότι πρόκειται για «ένα από τα καλύτερα ΑΕΙ στην Τουρκία», το οποίο είναι μάλιστα και «λίκνο της κριτικής σκέψης, αλλά και της πολιτικοθρησκευτικής ελευθερίας». Και σαν παραδείγματα για αυτά του τα επιτεύγματα οι Ιταλοί απαρίθμησαν «τις φεμινίστριες και τις ομάδες ΛΟΑΤΚΙ» οι οποίες «είναι ενεργές μεταξύ των φοιτητών».

Η επιλογή του Μπουλού έγινε προσωπικά από τον τούρκο πρόεδρο, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Ωστόσο ο Μπουλού δεν είναι ο πρώτος τυχαίος ακαδημαϊκός, αφού στήριξε από τη δημιουργία του και έπειτα το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, το λεγόμενο «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», το ΑΚΡ.

Ο διορισμός του κομματικού πρυτάνεως ήλθε να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα αναλόγων διορισμών που έγιναν στα ΑΕΙ όλης της Τουρκίας. Από το 2019 έως σήμερα ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει σε θέσεις πρυτάνεων περί τους 30 κομματικούς φίλους του, εμπίστους και αφοσιωμένους σε αυτόν. Σκοπός του, λένε τα Μέσα που επικαλούνται οι Ιταλοί (η Zeit και το Politico) είναι η εξάλειψη κάθε κριτικής σκέψης και κάθε δημοκρατικής φωνής στην εκπαίδευση.

Από τη φοιτητική διαδήλωση του πανεπιστημίου «Βόσπορος» (REUTERS/Umit Bektas)
Και σκυλιά περιφέρουν οι αστυφύλακες για να φοβίσουν τους φοιτητές (REUTERS/Umit Bektas)
Οι φοιτητές δέχονται τα δακρυγόνα κατά πρόσωπο (REUTERS/Kemal Aslan)

Το πρόγραμμα καταστολής που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση δεν περιορίζεται, φυσικά, στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε είδους. Μετά το 2016, το έτος του αποτυχημένου πραξικοπήματος, συνελήφθησαν, διώχθηκαν και φυλακίστηκαν ή απολύθηκαν χιλιάδες πανεπιστημιακοί. Αλλά το ίδιο συνέβη και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο στρατός (πρωτίστως), ο Τύπος και η πολιτική, με αποτέλεσμα να επικρατεί ανελευθερία στην κοινωνία, κατάσταση που κρίνεται ότι εξυπηρετεί τα πλάνα τους Ερντογάν για μακροημέρευση στον προεδρικό θώκο.

Μόνο στα ΑΕΙ είναι 8.500 άτομα οι απολυθέντες, όλοι μέλη του επιστημονικού προσωπικού. Εγκλημά τους, οι επικρίσεις εναντίον του Ερντογάν. Το συγκεκριμένο ΑΕΙ της Κωνσταντινούπολης είχε αποπειραθεί να αμυνθεί στο κύμα των εκκαθαρίσεων χάρη στον παλιό πρύτανή του. Ο οποίος και για αυτόν ακριβώς τον λόγο εκκαθαρίστηκε.

Πάντως τώρα ανθίστανται και οι φοιτητές: οι διαμαρτυρίες είναι πρωτοφανείς και αψηφούν την κρατική τρομοκρατία, μάλιστα επεκτείνονται και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αναφέρονται εκατοντάδες συλλήψεις ύστερα από βιαίως διαλυθείσες συγκεντρώσεις των φοιτητών, στις οποίες οι μονάδες καταστολής δεν τσιγκουνεύτηκαν τα χημικά και τα δακρυγόνα.

«Ο διορισμός του Μπουλού είναι μία προσπάθεια να κατακτήσει ο Ερντογάν ένα πανεπιστήμιο γνωστό για την ισχυρή δέσμευσή του υπέρ της αυτοδιοίκησής του» λέει η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ίδρυμα, Ερσα Μουνγκάν. Η ίδια έχει εισπράξει διώξεις και φυλάκιση από το τουρκικό κράτος επειδή παλαιότερα είχε ζητήσει να σταματήσει το κυνηγητό των Κούρδων από τον τουρκικό στρατό. «Νομίζω ότι τον Ερντογάν εξοργίζει το γεγονός ότι σε αυτό το πανεπιστήμιο τα παιδιά μαθαίνουν να ανέχονται τις απόψεις με τις οποίες διαφωνούν» συμπληρώνει.

Η ακαδημαϊκή ελευθερία στην Τουρκία, μετρημένη με τα ζύγια των Δυτικών, βγάζει την Τουρκία ανελεύθερο και τριτοκοσμικό κράτος, σαν τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα, όπως λέει η Corriere. Το ίδιο συμβαίνει και με την ποιότητα της διδασκαλίας έπειτα από τόσο πολλές συλλήψεις διδασκόντων. Οι καλύτεροι φοιτητές, επισημαίνει, προτιμούν να μεταναστεύουν ώστε να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Και οι περισσότεροι παραμένουν εκεί, ένα φαινόμενο που επιταχύνει την παρακμή της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...