737
«Είμαι κι εγώ εδώ», φαίνεται να λέει μια χαμογελαστή Κάμαλα Χάρις στον Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Kevin Lamarque/Pool

Εκπαιδεύοντας την Κάμαλα – για την ώρα ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 19:00
«Είμαι κι εγώ εδώ», φαίνεται να λέει μια χαμογελαστή Κάμαλα Χάρις στον Τζο Μπάιντεν
|REUTERS/Kevin Lamarque/Pool

Εκπαιδεύοντας την Κάμαλα – για την ώρα ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 19:00

Πρόκειται για ένα άρθρο γνώμης. Ο συντάκτης του, ονόματι Ντάγκλας Μακίνον, είναι γνωστός Ρεπουμπλικάνος. Αρκεί να σημειωθεί ότι έχει εργαστεί ως σύμβουλος επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο και του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου αλλά και στο Πεντάγωνο κατά τα τελευταία τρία χρόνια της προεδρίας Μπους του νεότερου.  

Ωστόσο το σχόλιό του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πολιτικής εφημερίδας The Hill είναι περισσότερο πραγματιστικό παρά κομματικό και μεροληπτικό ενώ το ερώτημα που θέτει – «Μπορούμε να μιλάμε ψιθυριστά για τη μετάβαση της εξουσίας στην Κάμαλα Χάρις;» – αφορά όλους τους Αμερικανούς, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, και καθιστά, κατά συνέπεια, ακόμη πιο κρίσιμη την επικείμενη έναρξη της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Την 20η Νοεμβρίου του 2020 ο άνθρωπος που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ συμπλήρωσε 78 χρόνια ζωής και αυτό σημαίνει πως την 20η Ιανουαρίου θα καταστεί, αναλαμβάνοντας επίσημα τα καθήκοντά του, ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Παρότι κρατιέται καλά και (πασχίζει να) δείχνει εύρωστος, δύσκολα μπορεί να παραβλεφθεί ο παράγοντας ηλικία και όλα όσα συνεπάγεται, όταν αφορά τον άνθρωπο που πρόκειται να αρχίσει μία θητεία διάρκειας τεσσάρων ετών ως επικεφαλής της παγκόσμιας υπερδύναμης.

Η γκρίνια για τον Ρίγκαν

Ο Τζο Μπάιντεν είναι «σχεδόν μία δεκαετία μεγαλύτερος από όσο ήταν ο Ρίγκαν όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από σαράντα χρόνια. Μάλιστα ο Ρίγκαν ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του όταν ήταν 77 χρονών. Αναφέρω τον Ρίγκαν γιατί, έχοντας εργαστεί στον Λευκό Οίκο του, θυμάμαι αρκετούς αριστερούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις νοητικές ικανότητες ενός 69χρονου, τότε, ανθρώπου. Οπότε εάν τα 69 χρόνια αποτελούν ζήτημα, τι γίνεται με τα 78; Μετά από ποια ηλικία επιτρέπεται να γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις της γήρανσης στον νου;», διερωτάται στο κείμενό του ο Ντάγκλας Μακίνον. 

Ο παλαίμαχος Ρεπουμπλικάνος επικοινωνιολόγος δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα της εκλογής του Τζο Μπάιντεν«Αυτόν εξέλεξαν οι ψηφοφόροι μαζί με την Κάμαλα Χάρις, κι έχουν το δικαίωμα να κυβερνήσουν το έθνος μας με τον τρόπο που εκείνοι κρίνουν σωστό», υπενθυμίζει.   

Εάν, ωστόσο, οι Δημοκρατικοί έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για τα αλλεπάλληλα εμπόδια που εξακολουθεί να θέτει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην ομαλή μετάβαση της εξουσίας, τότε οι Ρεπουμπλικάνοι (και όχι μόνον) έχουν το δικαίωμα να «μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο μιας άλλης μετάβασης της εξουσίας, αφότου ένας ηλικιωμένος πολίτης εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο».  

Με λίγα λόγια ο Μακίνον επισημαίνει πως υπάρχουν πιθανότητες η Κάμαλα Χάρις να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2025, λόγω ανωτέρας βίας: «Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο για το οποίο μιλούν ψιθυριστά και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι».  

Ο ρόλος του αντιπροέδρου

Πρώτος στη σειρά διαδοχής στον Λευκό Οίκο είναι ο αντιπρόεδρος. Στην περίπτωση που ο πρόεδρος παραιτηθεί, όπως ο Ρίτσαρντ Νίξον, ή πεθάνει, όπως ο Λίνκολν, ο Ρούσβελτ και ο Κένεντι μεταξύ άλλων, το νούμερο δύο αναλαμβάνει αυτομάτως τα καθήκοντά του έως την ολοκλήρωση της θητείας. Υπό κανονικές συνθήκες, ωστόσο, ο ρόλος του αντιπροέδρου στη διακυβέρνηση της χώρας είναι δευτερεύων, σχεδόν τυπικός, εάν όχι διακοσμητικός.  

Ο Μπάιντεν έχει αναφέρει πολλές φορές, πως κατά τη θητεία του υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, συμμετείχε ενεργά και καθημερινά στη διακυβέρνηση του κράτους. Ο Μακίνον τον συμβουλεύει τώρα να κάνει ένα βήμα παραπάνω με την Κάμαλα Χάρις, για τους ίδιους λόγους που οι αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν πως η απόκρυψη πληροφοριών από τον εκλεγμένο πρόεδρο αποτελεί όχι μόνον πράξη ανεύθυνη αλλά και απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. 

Τι σημαίνει, αυτό; Οτι όπως ακριβώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έπρεπε να παράσχει αμέσως όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διακυβέρνηση της χώρας στον Τζο Μπάιντεν, έτσι θα πρέπει και ο ίδιος να παράσχει τις ίδιες πληροφορίες στην αντιπρόεδρό του. 

Η Χάρις πρέπει να ξέρει

«Δεν θέλουμε – και δεν πρέπει – το άτομο που πρόκειται να κυβερνήσει τη χώρα να γνωρίζει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει το ταχύτερο δυνατό;», αναρωτιέται ο Μακίνον, έχοντας υπενθυμίσει πως οκτώ εβδομάδες μετά την επικράτησή του στην εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να υποπίπτει σε «αξιοσημείωτα» νοητικά κενά και γλωσσικά ολισθήματα. 

«Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκλογική αναμέτρηση, ο Μπάιντεν έκανε μια σειρά από γκάφες τις οποίες δεν πρέπει να αγνοούμε ή να αρνούμαστε, καθώς προετοιμαζόμαστε για την ορκωμοσία του πιο ηλικιωμένου προέδρου στην ιστορία μας», προειδοποιεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...