445
Ο Τζορτζ Σάντος κατευθύνεται στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο | REUTERS/Elizabeth Frantz

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά του βουλευτή Τζορτζ Σάντος για τα ψέματα στο βιογραφικό του

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 12:39
Ο Τζορτζ Σάντος κατευθύνεται στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο
|REUTERS/Elizabeth Frantz

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά του βουλευτή Τζορτζ Σάντος για τα ψέματα στο βιογραφικό του

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 12:39

O Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος κατηγορείται ότι τα περισσότερα στοιχεία που αναφέρει στο βιογραφικό του είναι ψεύτικα, κατηγορείται για ποινικό αδίκημα από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο 34χρονος Τζορτζ Σάντος εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά οι αποκαλύψεις για τα ψέματα που έχει πει για το παρελθόν του, τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την αποπομπή του από το Κογκρέσο.

Οπως γράφουν οι Times, ο Σάντος αναμένεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου την Τετάρτη κατατέθηκαν «σφραγισμένες» οι κατηγορίες εναντίον του.

Για αυτό και δεν είναι σαφές ακόμα ποιες ακριβώς κατηγορίες αντιμετωπίζει ο βουλευτής, ο οποίος εκπροσωπεί περιοχές του Λονγκ Αϊλαντ στο Κογκρέσο.

Τα ψέματα του Σάντος

Οι επικριτές του αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του για την οικονομική του κατάσταση, το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο και το εργασιακό του ιστορικό.

Επιπλέον, εβραϊκές οργανώσεις, ανάμεσά τους και ρεπουμπλικανικές, τον έχουν κατηγορήσει ότι λέει ψέματα πως ο παππούς του και η γιαγιά του γλίτωσαν από το Ολοκαύτωμα.

Τον Δεκέμβριο, πριν ο Σάντος ορκιστεί βουλευτής, ο Ρεπουμπλικανικός Εβραϊκός Συνασπισμός είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι πλέον ευπρόσδεκτος στις εκδηλώσεις του. Ο Ματ Μπρουκς, επικεφαλής της οργάνωσης, είχε δηλώσει ότι ο Σάντος «μάς εξαπάτησε και παραποίησε την κληρονομιά του. Σε δημόσια σχόλια και σε εμάς προσωπικά, ισχυριζόταν ότι είναι Εβραίος».

Οι ισχυρισμοί του για τη δημιουργία μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα ζώα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας επίσης αποδείχθηκαν ψευδείς.

Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, η εφημερίδα The North Shore Leader του Λονγκ Αϊλαντ, διερωτήθηκε πώς ο πλούτος του Σάντος αυξήθηκε από «το μηδέν» το 2020, στα 11 εκατ. δολάρια, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, πέρυσι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την αποπομπή του Τζορτζ Σάντος από το Κογκρέσο, έξω από το Καπιτώλιο – REUTERS/Michael A. McCoy

Κορυφαίες τράπεζες της Wall Street, στις οποίες ο Σάντος ισχυρίστηκε ότι εργαζόταν στο παρελθόν, δεν έχουν κανένα αρχείο που να το επιβεβαιώνει.

Επίσης, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είναι κάτοχος πτυχίου από το κολέγιο Baruch της Νέας Υόρκης και ότι αποφοίτησε ως ένας από τους κορυφαίους φοιτητές της χρονιάς του.

Το κολέγιο ανακοίνωσε ότι ο Σάντος δεν έχει εγγραφεί ποτέ στις τάξεις του και βέβαια ούτε έχει πτυχίο από εκεί.

Οπως έγινε γνωστό άλλωστε, για ένα μέρος του χρονικού διαστήματος που δήλωσε ότι ήταν φοιτητής στο κολέγιο, στην πραγματικότητα ζούσε στη Βραζιλία, όπου τώρα αναζητείται για να ανακριθεί σχετικά με μία υποτιθέμενη απάτη.

Εκπρόσωποι από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν ζητήσει την παραίτηση του Σάντος, αλλά ο βουλευτής τούς αγνοεί.

Ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο CNN ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες προτού αποφασίσει αν ο Σάντος πρέπει να απομακρυνθεί από το Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...