169
Μολυσμένα κουνούπια μεταφέρουν και μεταδίδουν στον άνθρωπο τον ιό του Δυτικού Νείλου | Shuttestock

Ιός του Δυτικού Νείλου: Εβδομάδα με τρεις νεκρούς και 19 νέα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 16:19
Μολυσμένα κουνούπια μεταφέρουν και μεταδίδουν στον άνθρωπο τον ιό του Δυτικού Νείλου
|Shuttestock

Ιός του Δυτικού Νείλου: Εβδομάδα με τρεις νεκρούς και 19 νέα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 16:19

Συνολικά 254 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 166 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και 88 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα) σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, δηλώθηκαν 19 νέα κρούσματα και έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 22.

Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σχεδόν σε ετήσια βάση κατά την τελευταία δεκαετία, υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και στις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Καβάλας, Δράμας και Φθιώτιδας.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...