395
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων είναι έξαλλος (και) με τον Καναδά | Parker Song/Pool via REUTERS

Οι Φιλιππίνες απειλούν με πόλεμο τον Καναδά για 69 κοντέινερ σκουπίδια

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2019, 19:00
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων είναι έξαλλος (και) με τον Καναδά
|Parker Song/Pool via REUTERS

Οι Φιλιππίνες απειλούν με πόλεμο τον Καναδά για 69 κοντέινερ σκουπίδια

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2019, 19:00

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κηρύξει πόλεμο στον Καναδά με αφορμή 69 κοντέινερ οικιακών απορριμμάτων που παραμένουν παρανόμως στο λιμάνι της Μανίλα εδώ πέντε χρόνια.

Ο Ντουτέρτε αποφάσισε ότι κυβέρνησή του θα προσλάβει μια ιδιωτική ναυτιλιακή εταιρεία προκειμένου να επιστρέψει στον Καναδά τα σκουπίδια που στάλθηκαν στις Φιλιππίνες σταδιακά σε διάστημα ενός έτους (2013-2014) ως «ανακυκλώσιμα ήδη».

Σε περίπτωση μάλιστα που οι Καναδοί δεν τα δεχτούν, τότε, ο Ντουτέρτε έχει δώσει οδηγία στην εταιρεία να τα πετάξει στα χωρικά ύδατα της χώρας!

«Θα κηρύξω πόλεμο εναντίον τους. Θα τους πω ότι τα σκουπίδια τους είναι στον δρόμο. Προετοιμάστε μια μεγάλη υποδοχή. Αν θέλουν, μπορούν να τα φάνε» δήλωσε ο Ντουτέρτε σε τηλεοπτική συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους.

Καναδοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα απόβλητα που εξήχθησαν στις Φιλιππίνες ήταν μια εμπορική συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Παρά ταύτα, ύστερα από πιέσεις, ο Καναδάς δεσμεύτηκε να πάρει τα σκουπίδια πίσω και οι δύο χώρες ξεκίνησαν τις συζητήσεις για τη διαδικασία διευθέτησης της μεταφοράς.

Ο Καναδάς όμως έχασε την προθεσμία της 15ης Μαΐου που έθεσε η Μανίλα, γεγονός που οδήγησε τις Φιλιππίνες στο να αποσύρουν κορυφαίους διπλωμάτες από τον Καναδά την περασμένη εβδομάδα.

«Προφανώς, ο Καναδάς δεν παίρνει σοβαρά αυτό το ζήτημα ούτε τη χώρα μας. Ο λαός των Φιλιππίνων προσβάλλεται βαθιά από το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζεται ως χωματερή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, Σαλβαδόρ Πάνελο.

Την Τετάρτη, καναδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν προσλάβει μια εταιρεία, την Bollore Logistics Canada, για να φέρει τα απόβλητα πίσω στον Καναδά το συντομότερο δυνατόν.

«Η απομάκρυνση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς τα απόβλητα πρέπει να υποβληθούν σε ασφαλή επεξεργασία για να ανταποκριθούν στις καναδικές απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας» ανέφερε η δήλωση.

Οι Φιλιππίνες σύμφωνα με τον Guardian έχουν προβεί σε διάφορες διπλωματικές διαμαρτυρίες προς τον Καναδά μετά από απόφαση του δικαστηρίου της Μανίλα το 2016 ότι τα σκουπίδια πρέπει να επιστραφούν.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ μίλησε με τον φιλιππινέζο ομόλογό της, Τεοντόρο Λόσκιν, για το φλέγον ζήτημα την περασμένη εβδομάδα. «Οπως ανέφερα στον υπουργό Εξωτερικών, δεσμευόμαστε να επιλύσουμε αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό».

Το ζήτημα αυτό δεν είναι το μοναδικό που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Πέρυσι, ο Ντουτέρτε διέταξε τον στρατό να ακυρώσει συμφωνία ύψους 233 εκατ. δολαρίων για την αγορά 16 ελικοπτέρων από τον Καναδά, όταν η Οτάβα εξέφρασε την ανησυχία ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των ανταρτών στις Φιλιππίνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...