394
Στα 49 του χρόνια, ο Κάμι Ρίτα έχει καταφέρει έναν ουσιαστικά άπιαστο στόχο για πολλούς ορειβάτες | Reuters

Νεπαλέζος ιθαγενής κατέκτησε το Εβερεστ 24 φορές!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2019, 18:16
Στα 49 του χρόνια, ο Κάμι Ρίτα έχει καταφέρει έναν ουσιαστικά άπιαστο στόχο για πολλούς ορειβάτες
|Reuters

Νεπαλέζος ιθαγενής κατέκτησε το Εβερεστ 24 φορές!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2019, 18:16

Οι περισσότεροι – αν όχι όλοι… – οι ορειβάτες που δοκιμάζουν να ανεβούν στο Εβερεστ το κάνουν άπαξ και κατόπιν επαίρονται (δικαίως) για το κατόρθωμά τους.

Ωστόσο, ο νεπαλέζος ιθαγενής (σέρπα) Κάμι Ρίτα σκαρφάλωσε πριν μερικές ώρες στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου για 24η φορά, αριθμός που αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ αναβάσεων στην κορυφή, όπως επιβεβαίωσε τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μάλιστα, ο 49χρονος είχε ανέβει για 23η φορά τα 8.848 μέτρα του Εβερεστ και την περασμένη Τετάρτη (!) -δυο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας.

«Εφθασε στην κορυφή σήμερα (σ.σ: την Τρίτη) στις 6.38 πμ τοπική ώρα μαζί με άλλους ορειβάτες. Είναι υπέροχα νέα για εμάς» δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua ο Μίρα Αχάρια, αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.

Ο Ρίτα έχει ξεπεράσει το ρεκόρ των 21 αναβάσεων που κατείχαν οι νεπαλέζοι ορειβάτες Σέρπα Απα και Πούρμπα Τάσι, οι οποίοι έχουν αποσυρθεί ήδη από την ενεργό δράση.

Επίσης, έχει ήδη σκαρφαλώσει στις περισσότερες κορυφές που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα, όπως την Κ2 και το Αναπούρνα.

Οπως μεταδίδει το BBC, ο άνδρας δηλώνει πως δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί και πως θα επιχειρήσει να ανέβει στην κορυφή και άλλες φορές στα επόμενα χρόνια.

«Μπορώ να συνεχίσω για μερικά χρόνια ακόμα» είχε πει στο βρετανικό δίκτυο πριν από μία εβδομάδα, πριν την 23η ανάβασή του.

«Είμαι υγιής, μπορώ να συνεχίσω μέχρι τα 60 μου».

Η πρώτη του ανάβαση στο Εβερεστ ήταν το 1994 ενώ εργάζεται ως οδηγός για εταιρείες που διοργανώνουν ορειβατικές αποστολές.

«Ποτέ δεν σκεφτόμουν το να πετύχω ρεκόρ» προσθέτει. «Για την ακρίβεια δεν ήξερα πως μπορούσες να πετύχεις ρεκόρ. Αν το ήξερα, θα είχε ανέβει στην κορυφή περισσότερες φορές και νωρίτερα».

Οπως εξηγεί το BBC, οι ξένοι ορειβάτες ανεβαίνουν στο Εβερεστ με τη βοήθεια έμπειρων σέρπα, δηλαδή οδηγών-αχθοφόρων από την ομώνυμη φυλή που ζουν στα Ιμαλάια και προετοιμάζουν την αποστολή, φτιάχνοντας τα σχοινιά και μεταφέροντας προμήθειες και οξυγόνο.

«Ετσι, οι σέρπα ανεβαίνουν φτιάχνοντας τα σχοινιά και οι ξένοι δίνουν συνεντεύξεις και λένε πως το Εβερεστ ήταν πιο εύκολο ή μιλούν για το θάρρος τους. Αλλά ξεχνούν τη συμβολή των σέρπα. Οι σέρπα προσπαθούν πολύ για την επιτυχία, υποφέρουμε» επισημαίνει ο Ρίτα.

Ο Ρίτα πάτησε πρώτη φορά στην κορυφή του Εβερεστ το 1994 και έκτοτε κάνει τη διαδρομή σχεδόν κάθε χρόνο.

Ο πατέρας του ήταν από τους πρώτους οδηγούς των Σέρπα που βοηθούσαν τους ορειβάτες να φτάσουν στη κορυφή και ο Ρίτα ακολούθησε τα βήματά του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...