973
H Χίλαρι Κλίντον πανηγυρίζει σε εκδήλωση στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης | REUTERS/Shannon Stapleton

Η Χίλαρι έγραψε ιστορία και τώρα «βλέπει» τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2016, 09:02
H Χίλαρι Κλίντον πανηγυρίζει σε εκδήλωση στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης
|REUTERS/Shannon Stapleton

Η Χίλαρι έγραψε ιστορία και τώρα «βλέπει» τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2016, 09:02

Αυτή τη φορά δεν χρειάζονται αριθμητικές εκτιμήσεις, ούτε η δημοσιογραφική πιθανολόγηση, αν και το πρακτορείο Associated Press θα πρέπει να νιώθει δικαιωμένο. Αυτή τη φορά ούτε και ο Μπέρνι Σάντερς θα μπορέσει να αντικρούσει το προφανές.

Η Χίλαρι Κλίντον έγραψε, όντως, ιστορία. Είναι πλέον επίσημο: διάβηκε το Ρουβίκωνα και έγινε η πρώτη γυναίκα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ που παίρνει στα χέρια της το χρίσμα του υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές.

Για την πολιτική ιστορία των ΗΠΑ είναι μια κομβική στιγμή, καθώς σπάει πλέον και το… προτελευταίο κάστρο των ανδρών. Μέχρι πρότινος οι μοναδικές δύο γυναίκες που είχαν φτάσει στο κατώφλι της Κλίντον ήταν η Σάρα Πέιλιν αν και είχε αποτύχει το 2008 να εκλεγεί αντιπρόεδρος, ενώ το 1985 η Τζεραλντίν Φεράρο ήταν στο πλευρό του τότε υποψηφίου των Δημοκρατικών, Γουόλτερ Μοντέιλ. Μόνο που η θέση της αντιπροεδρίας δεν κερδήθηκε ποτέ από τη στιγμή που νικητής εκείνων των εκλογών της ήταν ο Ρεπουμπλικανός Ρόναλντ Ρήγκαν. Επομένως, καμία γυναίκα στις ΗΠΑ δεν έχει φτάσει τόσο μακριά όσο η Χίλαρι Κλίντον – πολλώ δε μάλλον αν εκλεγεί και πρόεδρος της χώρας.

Το επίσημο

Μπορεί την Τρίτη θα σηκώθηκε πολλή σκόνη γύρω από το αν είχε καταφέρει να πιάσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων, μπορεί και η ίδια να κρατούσε χαμηλό προφίλ, μπορεί ο Σάντερς να ξιφουλκούσε εναντίον των καθεστωτικών ΜΜΕ, ωστόσο οι εκλογείς είχαν διαμορφώσει ήδη άποψη. Και τούτο φάνηκε στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης.

Αυτή τη φορά η Χίλαρι Κλίντον δεν θέλησε να κρύψει την πλέρια ικανοποίησή της. Αντιθέτως, ανακοίνωσε τη νίκη της, γράφοντας στο λογαριασμό της στο Twitter: «Μαζί εξασφαλίσαμε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος».

Η Κλίντον νίκησε στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι η νικήτρια του προκριματικού κύκλου που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Μεξικό, σύμφωνα με την πρόβλεψη των τηλεοπτικών δικτύων CNN και MSNBC.

Ο Μπέρνι Σάντερς εκτιμάται ότι θα νικήσει στον προκριματικό κύκλο στη Βόρεια Ντακότα, σύμφωνα με πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN, αλλά και του AP.

Λυδία λίθος το Νιου Τζέρσεϊ

Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον υπερίσχυσε του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές της ανατολικής πολιτείας Νιού Τζέρσεϊ, σύμφωνα με προβολή του τηλεοπτικού καναλιού Fox news, ενισχύοντας το προβάδισμά της μια μέρα μετά από την συμπλήρωση του αριθμού των εκλεκτόρων που χρειάζεται ένας υποψήφιος για να λάβει το χρίσμα του κόμματος για την υποψηφιότητα στην αμερικανική προεδρία.

Το Νιου Τζέρσεϊ ήταν μεταξύ έξι πολιτειών που συμμετείχαν στις προκριματικές διαδικασίες χθες, συμπεριλαμβανόμενης και της Καλιφόρνιας, όπου η Κλίντον ακόμα κινδυνεύει να χάσει τη μάχη με τον Σάντερς καθώς ξεκινά μια καμπάνια ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, τον μοναδικό υποψήφιο που έχει συγκεντρώσει τους απαραίτητους εκλέκτορες για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά μέσα, η Κλίντον είχε ήδη συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων ώστε να κερδίσει το χρίσμα στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο, πριν τις εσωκομματικές εκλογές χθες.

Ο διευθυντής της εκλογικής της ομάδας Ρόμπι Μουκ είπε όμως ότι ζητά από τους ψηφοφόρους και τους εθελοντές να «επιμείνουν» για τις αναμετρήσεις του Νιού Τζέρσεϊ, της Μοντάνα, της Βόρειας Ντακότα, της Νότιας Ντακότα, του Νιού Μέξικο και της Καλιφόρνιας, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά άτομα που θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα πάνε να ψηφίσουν σήμερα. Δεν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχει κάποια ψήφος που δεν μετράει».

Ακόμα και αν ο Σάντερς κερδίσει την αναμέτρηση στην Καλιφόρνια, που είναι η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, δεν θα μπορέσει να κλείσει την μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την Κλίντον σε αριθμό εκλεκτόρων, αλλά μια νίκη στην πολιτεία αυτή θα τον ενθαρρύνει να παραμείνει στον αγώνα μέχρι το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ιούλιο.

Συγχαρητήρια Ομπάμα σε Κλίντον

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη την Χίλαρι Κλίντον για τη συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο αμερικανικός πρόεδρος τηλεφώνησε χθες, τόσο στην Χίλαρι Κλίντον, όσο και στον συνυποψήφιό της, Χένρι Σάντερς, ενώ θα συναντήσει τον Σάντερς την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, έπειτα από αίτημα του τελευταίου.

Ο Μπιλ Κλίντον και η Τσέλσι

Ως… καλή αμερικανίδα πολιτικός, η Χίλαρι Κλίντον είχε κοντά της και την οικογένειά της. Ο Μπιλ Κλίντον και η κόρη τους, Τσέλσι,  έσπευσαν να την αγκαλιάσουν όταν ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει σε συγκεντρωμένους οπαδούς στο Μπρούκλιν.

Τόσο ο Μπιλ Κλίντον όσο και η Τσέλσι, εξέφρασαν το θαυμασμό τους και τη στήριξή του στη Χίλαρι και μέσω των προσωπικών λογαριασμών τους στο Twitter.

«Λέω συνέχεια ότι η Χίλαρι είναι εκείνη που μπορεί να κάνει την αλλαγή και απόψε το απέδειξε. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος. Γράφτηκε ιστορία», έγραψε ο πρώην πρόεδρος, ενώ η Τσέλσι Κλίντον έγραψε: «Περήφανη για σένα μαμά και ευγνώμων που μικρά κορίτσια μπορούν να μεγαλώσουν γνωρίζοντας πως μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία».

Με διάθεση συγκίνησης, η Χίλαρι Κλίντον θυμήθηκε ακόμη και τη μητέρα της, ανεβάζοντας στο Twitter φωτογραφία από τα παιδικά της χρόνια και γράφοντας: «Μακάρι η μαμά να μπορούσε να είναι εδώ απόψε για να δει».

Και τώρα ο Τραμπ – Τι δείχνουν τα γκάλοπ

O επόμενος στόχος της 68χρονης Χίλαρι Κλίντον δεν μπορεί παρά να είναι πλέον ο υπέρτατος: να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να καθίσει στην κεντρική καρέκλα του Λευκού Οίκου. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Σύμφωνα το Reuters, τελευταία δημοσκόπηση δείχνει την Κλίντον να έχει ένα σαφές προβάδισμα 10% έναντι του Τραμπ. Το γκάλοπ διενήργησε η εταιρεία Reuters/Ipsos και κατέδειξε τη σταθερή στάση αρκετών ψηφοφόρων απέναντι στην καυστική έως επιθετική ρητορική Τραμπ σε μια σειρά θεμάτων της κοινωνικής ζωής.

Πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν πως μπορεί ο Τραμπ να μην κερδίζει προτιμήσεις με τον τρόπου που πολιτεύεται, από την άλλη δεν κερδίζει ούτε και η Κλίντον με αποτέλεσμα αυτή η διαφορά του 10% να περπατάει σε ένα τεντωμένο σχοινί. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση το 44,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει τον Κλίντον, το 34,7% ότι προτιμάει τον Τραμπ, ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 20,9% που αρνείται να ψηφίσει έναν από τους δύο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...