337
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τη γαλλίδα υπουργό Φλοράνς Παρλί | Nick Paleologos / SOOC

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Παρλί

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 16:23
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τη γαλλίδα υπουργό Φλοράνς Παρλί
|Nick Paleologos / SOOC

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Παρλί

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 16:23

Με την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, είχε τη Δευτέρα συνάντηση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνομιλία των δύο πλευρών συζητήθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Νωρίτερα, η γαλλίδα υπουργός είχε συνάντηση με τον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατά την οποία διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αμφότεροι οι υπουργοί καταδίκασαν με τον πλέον έντονο τρόπο τις έκνομες και παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.

Επιπρόσθετα τόνισαν ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σε ετήσια βάση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και συζητήθηκαν οι προοπτικές για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στον βιομηχανικό τομέα, την έρευνα και την καινοτομία.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Αμυνας | Intime

Ο υπουργός σημείωσε ότι συζήτησαν με την κυρία Παρλί τους κύριους άξονες για την υλοποίηση της απόφασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την εγκαθίδρυση, μέχρι το τέλους του Ιουνίου, στρατηγικής εταιρικής σχέσης ασφάλειας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Από την πλευρά της η κυρία Παρλί υπενθύμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία καταδίκασαν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα το σχετικό μνημόνιο, ενώ πρόσθεσε: «Καταδικάσαμε ξεκάθαρα χωρίς καμία αμφισημία τις παραβιάσεις των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν από την Τουρκία κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου».

Ζήτησε ακόμη από τον έλληνα ομόλογό της να εξετάσει τη συστράτευση σε σημαντικό επίπεδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επί του εδάφους στην Αφρική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και την εξουδετέρωση των λαθρεμπορίων πριν φθάσουν στις ακτές της Μεσογείου.

Επίσης, εκτίμησε ότι σύντομα θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των ελικοπτέρων NH-90, ενώ χαιρέτισε τη συμφωνία για την υποστήριξη των Mirage 2000 και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν στην απόκτηση των δύο φρεγατών Belh@rra.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...