629
Η Φλοράνς Παρλί, υπουργός Άμυνας της Γαλλίας | Reuters

Φλοράνς Παρλί: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 10:29
Η Φλοράνς Παρλί, υπουργός Άμυνας της Γαλλίας
|Reuters

Φλοράνς Παρλί: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 10:29

Η φιλοδοξία της Γαλλίας είναι «να συμμετάσχει στην πλήρη ασφάλεια της Ελλάδος». Αυτό δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» και στον Αγγελο Αθανασόπουλο η Φλοράνς Παρλί.

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, η οποία έφθασε την Κυριακή στην Αθήνα για συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο, εξηγεί ότι «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ξεκαθαρίζει ότι τα ελληνικά και τα γαλλικά συμφέροντα «σε θέματα ασφάλειας συνδέονται και βρίσκονται παντού».

Για τον λόγο αυτόν, το Παρίσι και η Αθήνα συζητούν τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης, μια απόφαση που ελήφθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γαλλική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Ταξιδεύω στην Αθήνα ακριβώς για να συζητήσω με τον έλληνα ομόλογό μου το περιεχόμενο της μελλοντικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης. Η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα πλοία μας συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μια ελληνική φρεγάτα συνοδεύει το “Charles de Gaulle” στις αποστολές του στη Μεσόγειο. Σύντομα οι αεροπορικές δυνάμεις των χωρών μας θα συνεργαστούν σε μια μεγάλη αεροπορική άσκηση με την ονομασία “Ηνίοχος”. Με δυο λόγια, η διαλειτουργικότητα των στρατευμάτων μας προοδεύει. Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε δύο σημαντικές συμβάσεις για την αναβάθμιση των στόλων των αεροσκαφών Μιράζ 2000 και ελικοπτέρων NH-90, καθώς και μια επιστολή προθέσεων για την προμήθεια δύο φρεγατών στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας», σημειώνει, ενώ προσθέτει:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολλές περιφερειακές προκλήσεις που αφορούν επίσης ολόκληρη την Ευρώπη. Τα συμφέροντά μας σε θέματα ασφαλείας συνδέονται και βρίσκονται παντού, εδώ στη Μεσόγειο, αλλά επίσης στο Σαχέλ και στον Περσικό Κόλπο. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και για αυτό η Ελλάδα καλείται να συμμετάσχει στον πρώτο κύκλο της ευρωπαϊκής άμυνας. Η συνεργασία μας πρέπει επίσης να τη βοηθήσει να προοδεύσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν η Ελλάδα το επιθυμεί, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεών της στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουμε, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα».

Η υπουργός καταδικάζει επίσης ξεκάθαρα το Μνημόνιο Συναντίληψης Aγκυρας – Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Οπως δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι, η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα του σεβασμού της κυριαρχίας τους στις θαλάσσιες ζώνες τους και καταδικάζει μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας αυτών των θεμελιωδών κανόνων. Η πρόσφατη υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης για τον καθορισμό θαλασσίων ορίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης αποτελεί, σε αυτό το πλαίσιο, θέμα έντονης ανησυχίας. Η συμφωνία αυτή θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της περιοχής. Δεν έχει καμία νομική αξία και δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Γενικότερα, μας απασχολεί επίσης η αποσταθεροποίηση της Λιβύης με τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και τη διείσδυση σύρων μαχητών», επισημαίνει στην συνέντευξή της.

Τέλος, και όσον αφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά τα δικαιώματα γαλλικών εταιρειών και πιο συγκεκριμένα της Total, πραγματοποιώντας γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, η γαλλίδα υπουργός τονίζει εμφατικά ότι «δεν επιδιώκουμε επ’ ουδενί την κλιμάκωση. Ομως θα συνεχίσουμε να ασκούμε με συνέπεια τα δικαιώματά μας και να βοηθάμε τους εταίρους μας στην άσκηση των δικών τους. Σχεδιάζουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τη ναυτική μας παρουσία στη Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι εταίρος. Δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, ένα αληθινό ερώτημα περί αλληλεγγύης απασχολεί τη Συμμαχία, άλλωστε για αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ζήτησε τη διεξαγωγή μιας άσκησης στρατηγικού προβληματισμού (reflection) στο ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...