323
Η Τερέζα Μέι την ημέρα που ανακοίνωσε την παραίτησή της, στις 24 Μαΐου | REUTERS/Simon Dawson

Η παραίτηση της Τερέζα Μέι ανοίγει (και επίσημα) τη μάχη για τη διαδοχή

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2019, 12:29
Η Τερέζα Μέι την ημέρα που ανακοίνωσε την παραίτησή της, στις 24 Μαΐου
|REUTERS/Simon Dawson

Η παραίτηση της Τερέζα Μέι ανοίγει (και επίσημα) τη μάχη για τη διαδοχή

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2019, 12:29

Την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, η οποία θα φέρει σε λίγες εβδομάδες και την αποχώρησή της της από την πρωθυπουργία, υποβάλλει σήμερα Παρασκευή η Τερέζα Μέι.

Βαλλόμενη από το εσωτερικό του κόμματός της και από την αντιπολίτευση, με ελάχιστους πολιτικούς φίλους στη Βρετανία και στην Ευρώπη, με απανωτές πολιτικές ήττες και με το μεγάλο εγχείρημα του Brexit ημιτελές, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν είχε άλλες επιλογές.

Είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της πριν από δύο εβδομάδες, με δάκρυα στα μάτια.

Οπως είχε πει τότε, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ, λυπάται βαθιά γιατί δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας το Brexit ενώ αισθάνεται περήφανη γιατί υπηρέτησε τη χώρα της.

Στα παρασκήνια διαγκωνίζονται τουλάχιστον 11 βουλευτές που επιθυμούν να τη διαδεχτούν στην ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

Επικρατέστεροι φαίνεται ότι είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο πρώην υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ και η βουλευτής Αντρεα Λίντσομ.

Το πόσοι ακριβώς θα είναι οι υποψήφιοι θα το μάθουμε τη Δευτέρα όταν θα δηλώσουν στο κόμμα και επισήμως τις προθέσεις τους. Θα έχουν μόνο επτά ώρες, από τις 10:00 ως τις 17:00 (ώρα Λονδίνου, 13:00 με 21:00 στην Ελλάδα), για να το πράξουν.

Κάθε ένας υποψήφιος χρειάζεται τουλάχιστον οκτώ βουλευτές υπέρ του για να δηλώσει υποψήφιος.

Για την ανάδειξη των δύο επικρατέστερων θα γίνουν μυστικές ψηφοφορίες μεταξύ των βουλευτών στις 13, τις 18, τις 19 και τις 20 Ιουνίου. Επειτα θα κληθούν να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος. Η ανακοίνωση του νέου προέδρου θα γίνει γύρω στις 22 Ιουλίου.

Το Brexit θα είναι το μεγάλο στοίχημα για τον νέο ηγέτη του κόμματος και τη χώρα.

Η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου – είναι η δεύτερη παράταση που έχει δοθεί μετά την αρχική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου. Ωστόσο οι υποψήφιοι δεν δείχνουν να έχουν ενιαία γραμμή για το πώς θα υλοποιηθεί η αποχώρηση, πέρα από το ότι γενικά κατατάσσονται στο στρατόπεδο των «σκληρών» του Brexit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...