412
Μαδριλένικος τοίχος: αφίσα με το πρόσωπο της Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο, του Λαϊκού Κόμματος, τεράστιο και ελαφρώς παραμορφωμένο – κραυγαλέο και το σύνθημά της, η λέξη «ελευθερία» | REUTERS/Sergio Perez

Η Μαδρίτη απειλεί την ισπανική κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2021, 16:10
Μαδριλένικος τοίχος: αφίσα με το πρόσωπο της Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο, του Λαϊκού Κόμματος, τεράστιο και ελαφρώς παραμορφωμένο – κραυγαλέο και το σύνθημά της, η λέξη «ελευθερία»
|REUTERS/Sergio Perez

Η Μαδρίτη απειλεί την ισπανική κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2021, 16:10

Παρά την ιστορικά τραγική σημασία τού όρου για την Ισπανία, περίπου σαν εμφυλιοπολεμικό φαντάζει στον συντάκτη της Corriere della Sera το προεκλογικό κλίμα που επικρατεί στη Μαδρίτη εν όψει καλπών προς ανάδειξη περιφερειακής αρχής. Οι εκλογές αυτές, που γίνονται πρόωρα, θα διεξαχθούν την Τρίτη 4 Μαΐου και, όπως λένε οι Ιταλοί, από την άποψη των πολιτικών παθών «μας γυρίζουν πίσω, στη δεκαετία του ‘30». Υπερβολές βέβαια, όμως πόσο ακριβώς;

Η αλήθεια είναι ότι δεν παίζεται μία 100% ανιστορική φάρσα, αφού εκδηλώθηκαν ήδη ακρότητες που απηχούν την επικρατούσα στις παρατάξεις μισαλλοδοξία, εκτοξεύθηκαν απειλές, αντηλλάγησαν «πυρά» (λεκτικά και άσφαιρα), όμως απεστάλησαν και φάκελοι που περιείχαν… σφαίρες. Οι παραλήπτες αυτών των φακέλων ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανώτατοι αστυνομικοί.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Μαδρίτης είναι πλούσια, η πλουσιότερη όλης της Ισπανίας…

Τα προγνωστικά θέλουν νίκη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (υποψήφια είναι η Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο), το οποίο ευελπιστεί στην επάνοδο όλων των ψηφοφόρων του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos), ωστόσο απαιτείται και η βοήθεια του κόμματος Vox, που τυγχάνει φιλοφρανκικό και αναμένει μετεκλογικά οφέλη. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα για τη σοσιαλδημοκρατία και τους αριστεριστές, αν και η όλη υπόθεση ενδιαφέρει μόνο από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων εντός της δεξιάς παράταξης.

Ο επικεφαλής τού συγκυβερνώντος πλην φθίνοντος αριστερίστικου κόμματος Podemos, ο Πάμπλο Ινγκλέσιας, παράτησε τα κεντρικά οφίτσια για να διεκδικήσει τα περιφερειακά, ενώ και ο συνέταιρός του στην ισπανική κυβέρνηση, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ξεσπάθωσε κατά «του φασισμού που εκπροσωπεί το Vox». Και οι δυο τους υιοθέτησαν το σύνθημα «δημοκρατία ή φασισμός», μία επικαιροποιημένη και υποτίθεται κατάλληλη για αστικές εκλογές παραλλαγή του κλασικού και πολεμικού «Νο passaran».

Η απέναντι πλευρά απάντησε καταγγέλλοντας «σοσιαλιστές που επιθυμούν τη λιμοκτονία των εστιατόρων» (πρόγκα για τα lockdown) και «κομμουνιστές που ζουν με λεφτά του Τσάβες, του κόκκινου δικτάτορα και καταστροφέα της Βενεζουέλας»… Η Αγιούζο θέλει να ανοίξει την αρένα ταυρομαχιών της Μαδρίτης, και έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση σε μία γκάμα ζητημάτων που εκκινούν από τις κοινωνικές πολιτικές και καταλήγουν στην καραντίνα.

Οι εντάσεις όντως υπάρχουν στην προεκλογική περίοδο και οξύνονται από τα γκάλοπ που δείχνουν νίκη της Αγιούζο – νίκη με το σύνθημα «κομμουνισμός ή ελευθερία», σημειωτέον. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, εκτιμάται ότι μπορεί να κινδυνεύσει μέχρι και η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. Πάντως το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ισπανίας χαρακτηρίζουν την Αγιούζο «λαϊκίστρια» και την παρομοιάζουν με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...