912
Η Κάμαλα Χάρις και η Νάνσι Πελόζι χειροκροτούν τον Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στο Κογκρέσο | Doug Mills/Pool via REUTERS

Μπάιντεν στο Κογκρέσο: Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2021, 11:47
Η Κάμαλα Χάρις και η Νάνσι Πελόζι χειροκροτούν τον Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στο Κογκρέσο
|Doug Mills/Pool via REUTERS

Μπάιντεν στο Κογκρέσο: Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2021, 11:47

Οι ΗΠΑ έχουν μπει ξανά «σε κίνηση», «η Αμερική πάει ξανά μπροστά», ήταν το κεντρικό θέμα της πρώτης ομιλίας του Τζο Μπάιντεν ενώπιον του κοινωνικά αποστασιοποιημένου Κογκρέσου.

«Πριν από 100 ημέρες, το σπίτι μας, η Αμερική, ήταν στις φλόγες», όμως τώρα είναι πάλι «έτοιμη να απογειωθεί» χάρη στα σχέδια στήριξης της οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν αφότου ανέλαβε την προεδρία, είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η ομιλία ήταν από κάθε άποψη ιστορική: άλλωστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε για πρώτη φορά πίσω του δύο γυναίκες, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, (προεδρεύουσα της Γερουσίας με βάση το αμερικανικό σύνταγμα) και την Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Χειραψία Covid ανάμεσα στην Νάνσι Πελόζι και τον Τζο Μπάιντεν, ενώ η Κάμαλα Χάρις χειροκροτεί

Στα 81 της, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ήδη έχει ακούσει αρκετές προεδρικές ομιλίες, ενώ στη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, δύο φορές έγινε είδηση, χειροκροτώντας ειρωνικά τον τότε πρόεδρο και σκίζοντας επιδεικτικά το αντίτυπο της ομιλίας του μπροστά του.

Αυτή τη φορά όμως, με γυναίκα αντιπρόεδρο δίπλα της, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν στην αμερικανική ιστορία, δεν έκρυβε τη χαρά της.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε εκτενώς στην διαχείριση της πανδημίας τις τελευταίες 100 ημέρες και τη μεγάλη επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση» των εμβολίων τους και «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο», υπογράμμισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως «μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας».

Πανοραμική άποψη της αίθουσας του Κογκρέσου, με την παρουσία λίγων μελών του, λόγω Covid

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης πως αποκατέστησε την πίστη των Αμερικανών στη δημοκρατία και πως μετά τις πρώτες του 100 ημέρες στην προεδρία, οι ΗΠΑ «μετατρέπουν τον κίνδυνο σε δυνατότητα, την κρίση σε ευκαιρία, τα πλήγματα σε δύναμη».

Είπε ακόμα, πως οι δημόσιες δαπάνες και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εισηγείται –συνολικού ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων– είναι επένδυση ζωτικής σημασίας στο μέλλον της Αμερικής.

«Ηρθα να μιλήσω για την κρίση και την ευκαιρία» που παρουσιάζεται στη χώρα. «Για την ανοικοδόμηση του έθνους μας και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας». Ωστε η Αμερική «να κερδίσει το μέλλον της», είπε.

Η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν και ο Δεύτερος Κύριος, Νταγκ Εμχοφ στα έδρανα του Κογκρέσου

Πρόσθεσε ότι θα αυξηθούν οι φόροι στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του να γίνουν επενδύσεις και να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί».

Ο Μπάιντεν εισηγείται φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα American Families Plan («Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες»), εν μέρει χάρη στην αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από το περίπου 37% σήμερα στο 39,6%.

Εξωτερική πολιτική

Περνώντας στις διεθνείς σχέσεις, ο αμερικανός πρόεδρος  υπογράμμισε πως δεν επιδιώκει την «κλιμάκωση» με τη Ρωσία, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της.

«Είπα καθαρά στον πρόεδρο Πούτιν πως αν και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, οι ενέργειές τους θα έχουν συνέπειες. Ομως, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε όταν αυτό εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά την Κίνα, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί «τη σύγκρουση» μαζί της, όμως είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τα (αμερικανικά) συμφέροντα σε όλα τα πεδία».

«Η Κίνα και άλλες χώρες έρχονται με φόρα», είπε χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία, μία γυναίκα αντιπρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις ντυμένη στα λευκά, οδηγεί την πομπή των γερουσιαστών στην αίθουσα της Ολομέλειας για την ομιλία του Τζο Μπάιντεν

Σημείωσε επίσης, πως έχει συζητήσει πολύ με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τονίζοντας πως ο ηγέτης της Κίνας δεν κρύβει πως θέλει να κάνει τη χώρα του «τη σημαντικότερη» στον κόσμο. «Εκείνος και άλλοι, αυταρχικοί ηγέτες, νομίζουν ότι οι δημοκρατίες αδυνατούν να ανταγωνιστούν αυταρχικά καθεστώτα τον 21ο αιώνα», διότι «παίρνει πάρα πολύ καιρό να εξασφαλιστεί συναίνεση».

«Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο Σι, του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό», αλλά «θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών, θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού και δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Αυτή τη φορά, δεν έγινε viral ο Μπέρνι Σάντερς με την εμφάνισή του, όπως είχε γίνει κατά την ορκομωσία του Μπάιντεν. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ ακούει με προσήλωση τον αμερικανό πρόεδρο

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόβαλε την ανάδυση της Κίνας ως μείζονος ανταγωνιστικής δύναμης εν μέρει για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του σχεδίου επενδύσεων και δημοσίων δαπανών που εισηγείται η κυβέρνησή του.

Για την αστυνομική βία

Επιστρέφοντας στα εσωτερικά θέματα, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο φλέγον για τους Αμερικανούς ζήτημα της αστυνομικής βίας και κάλεσε τη Γερουσία να εγκρίνει τον Μάιο το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας που φέρει το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος παρότρυνε τη Γερουσία να δείξει «θάρρος» και να εγκρίνει οριστικά το κείμενο, που έχει ήδη υιοθετηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο προβλέπει κυρίως την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών.

«Ξέρω πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις δικές τους ιδέες», συνέχισε, όμως «πρέπει να εργαστούμε μαζί και να βρούμε συναίνεση, να τελειώσουμε τον επόμενο μήνα, πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ», την 25η Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...