855
O Ντανίλ Μεντβέντεφ στο Νο1 | REUTERS/Henry Romero

Η ιστορική Δευτέρα του τένις

Sportscaster Sportscaster 28 Φεβρουαρίου 2022, 13:14
O Ντανίλ Μεντβέντεφ στο Νο1
|REUTERS/Henry Romero

Η ιστορική Δευτέρα του τένις

Sportscaster Sportscaster 28 Φεβρουαρίου 2022, 13:14

Οι 361 εβδομάδες -σχεδόν επτά χρόνια- που συμπλήρωσε, ατενίζοντας τον κόσμο του τένις από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Το επίτευγμα του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι αδιανόητο, όχι μόνον επειδή κανένας άλλος αθλητής δεν έχει να επιδείξει τέτοια «αντοχή» στην πρωτοκαθεδρία του συγκεκριμένου σπορ, αλλά και γιατί ο 34χρονος «Νόλε», ο νεαρότερος από τους «Big-3», ήταν υποχρεωμένος να ανταγωνιστεί τα άλλα δυο «ιερά τέρατα» από την πρώτη στιγμή που άρχισε να υφαίνει τη μυθική του καριέρα.

Ο Ρότζερ Φέντερερ μέτρησε στο Νο 1, 310 εβδομάδες. Ο Ράφα Ναδάλ, 209. Ο Πιτ Σάμπρας, ο Ιβάν Λεντλ, ο Τζίμι Κόνορς, ο Τζον ΜακΕνρο, ο Μπγιορν Μποργκ και ο Αντρέ Αγκάσι, ξεπέρασαν τις 100, όμως κανείς από αυτούς τους σούπερ-σταρ του παρελθόντος δεν έφτασε τις 300. Μόνο μια γυναίκα, η Στέφι Γκραφ, εμφανίζει επίδοση καλύτερη από εκείνη του σέρβου πρωταθλητή, έχοντας παραμείνει στην πρώτη θέση για, συνολικά, 377 εβδομάδες.

Ο Τζόκοβιτς είχε επιστρέψει στην κορυφή του ranking της ATP στις αρχές του 2020, εκθρονίζοντας τον Ναδάλ, και μέχρι πριν από λίγο καιρό όλοι πίστευαν πως το «σερί» του θα συνεχιζόταν. Λογάριαζαν, όμως, χωρίς… τον κορονοϊό. Ο «Τζόκερ» έπεσε σήμερα στο Νο 2 επειδή η αντιεμβολιαστική του μανία δεν του επέτρεψε να υπερασπιστεί τους βαθμούς του στο Οπεν της Αυστραλίας. Αλλά και γιατί στο πρώτο του εφετινό τουρνουά, στο Ντουμπάι, αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από τον Νο 123 τενίστα του Κόσμου(!), Γίρι Βέσελι. Αυτή η ήττα – «σοκ» από τον 28χρονο Τσέχο ήταν η πρώτη του από αντίπαλο εκτός του top-100 εδώ και, σχεδόν, τέσσερα χρόνια.

Η Δευτέρα (28/2) είναι μια μέρα ιστορική για το τένις. Αυτός που κάθισε στον «θρόνο», αντί του Τζόκοβιτς, δεν θα είναι κάποιος από τους συνήθεις υπόπτους, αλλά ένας από τους εκπροσώπους της «NextGen», της «νέας γενιάς» του αθλήματος: ο Ντανίλ Μεντβέντεφ. Για πρώτη φορά εδώ και 18 χρόνια, ο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης δεν είναι ο Τζόκοβιτς, ο Φέντερερ, ή ο Ναδάλ. Ούτε, καν, ο Αντι Μάρεϊ. Ηταν Φεβρουάριος του 2004 όταν ο Φέντερερ έριξε τον Αντι Ρόντικ από την κορυφή, για να την καταλάβει ο ίδιος. Εκτοτε, επί 921 διαδοχικές εβδομάδες, ο Ελβετός τη μοιραζόταν με τον Σέρβο, ή τον Ισπανό.

Ο Μάρεϊ είχε κατορθώσει να διακόψει την απόλυτη κυριαρχία των «Big-3» τον Νοέμβριο του 2016, όμως 41 εβδομάδες μετά, τον Αύγουστο του 2017, ο Ναδάλ… έβαλε, ξανά, τα πράγματα στη θέση τους. Δίπλα στο Νο 1 γράφονταν και σβήνονταν μόνο τρία ονόματα. Ωσπου ο 26χρονος Ρώσος έγινε ο 27ος ένοικος του «ρετιρέ» από το 1973 (που καθιερώθηκε το ranking στο τένις).

Ο Τζόκοβιτς, που… σιχαίνεται να χάνει ακόμη και στα επιτραπέζια παιχνίδια, αντιμετώπισε τη νέα πραγματικότητα με γενναιοφροσύνη: «Συγχαρητήρια στον άξιο Ντανίλ, που θα γίνει το Νο 1 στον Κόσμο», έγραψε προ ημερών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλωστε, την εξέλιξη αυτή την είχε προβλέψει από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την κατάκτηση του Masters του Παρισιού: «Ο Μεντβέντεφ είναι, ίσως, ο μεγαλύτερός μου αντίπαλος αυτή τη στιγμή, και δεν απέχει πολύ από το να γίνει το Νο 1 στο τένις. Είναι ο ηγέτης μιας νέας γενιάς, και το παιχνίδι του δεν έχει αδυναμίες».

Ο Ρώσος θα παραμείνει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για, μόλις, δυο εβδομάδες. Στις 14 Μαρτίου ο Τζόκοβιτς θα επιστρέψει εκεί, ενώ και ο Ναδάλ -ίσως, ο πιο φορμαρισμένος τενίστας αυτή την εποχή- πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή αντεπίθεση. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο Ακαπούλκο, ο Ισπανός νίκησε τον Μεντβέντεφ με 2-0 σετ (6-3, 6-4), για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, και προκρίθηκε στον τελικό του Abierto Mexicano. Την επομένη θριάμβευσε και επί του Κάμερον Νόρι (που είχε αποκλείσει τον Στέφανο Τσιτσιπά), με 6-4, 6-4, και κατέκτησε το τρόπαιο. Ηταν ο 91ος τίτλος της καριέρας του. Ο κάτοχος του ρεκόρ των 21 κερδισμένων Γκραν-Σλαμ δεν έχει ηττηθεί ούτε σε έναν αγώνα του μέσα στο 2022 (15-0).

Ο Μεντβέντεφ απέχει πολύ, ακόμη, από το να γίνει Τζόκοβιτς, ή Ναδάλ. Αλλά ο «Νόλε» έχει δίκιο: αυτός ο ιδιόρρυθμος και δύστροπος αθλητής δείχνει πιο έτοιμος από όλους τους τενίστες της νέας γενιάς να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Το παιχνίδι του δεν είναι θεαματικό, όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό. Οι ειδικοί του τένις τον έχουν χαρακτηρίσει παίκτη – «ρομπότ», «βγαλμένο από τα video games». Πρώτος από τη «NextGen» κατέκτησε major τουρνουά (το Αμερικανικό Οπεν του 2021) και είναι ο μόνος, προς το παρόν, που έχει νικήσει μέλος των «Big-3» σε γκραν-σλαμ τελικό (τον Τζόκοβιτς, τον περασμένο Σεπτέμβριο). Στις αρχές Μαρτίου του 2021 έγινε ο πρώτος εκτός των Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Μάρεϊ, που «χώρεσε» στην πρώτη δυάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Και σήμερα, φιγουράρει στο Νο 1 του ranking. Βεβαίως, είναι και ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Στις 11 Φεβρουαρίου έκλεισε τα 26, ενώ ο Στέφανος θα γίνει 24 τον προσεχή Αύγουστο, και ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ 25 τον Απρίλιο.

Την ιδιαίτερη δυναμική του (σχεδόν) δίμετρου αθλητή, που γεννήθηκε στη Μόσχα αλλά από τα 18 του ζει μόνιμα στη Γαλλία, την έχουν εκτιμήσει και οι χορηγοί. Πέρυσι είχε σκαρφαλώσει, ήδη, στην 5η θέση των τενιστών με τα περισσότερα έσοδα για το (2020). Το 2021, όχι μόνο αυξήθηκαν οι εταιρείες που τον πληρώνουν για να προωθεί τη φίρμα τους, αλλά και τις διαλέγει ο ίδιος. Εχει κατακτήσει το προνόμιο να διαφημίζει προϊόντα που του αρέσουν. Κυρίως, γρήγορα αυτοκίνητα, μοδάτα ρούχα και ρολόγια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...