516
| Christophe Gateau/Pool via REUTERS

Η Μπέρμποκ έρχεται τελικά στην Αθήνα – τι να αναμένουμε;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 12:14
|Christophe Gateau/Pool via REUTERS

Η Μπέρμποκ έρχεται τελικά στην Αθήνα – τι να αναμένουμε;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 12:14

Τι (μπορεί να) περιμένει η Ελλάδα από την Αναλένα Μπέρμποκ; Αυτό διερευνά ρεπορτάζ της Deutsche Welle, καθώς η Αθήνα αναμένει τη γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών την προσεχή Παρασκευή. Το ταξίδι της Αναλένα Μπέρμποκ στην Ελλάδα (και μετά στην Τουρκία) ήταν μια εκκρεμότητα από τον περασμένο Ιούνιο όταν και είχε προγραμματιστεί να επισκεφτεί η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τις δύο πρωτεύουσες, αλλά τα σχέδιά της ανατράπηκαν λόγω κορονοϊού.

Στις 29 Ιουλίου η Μπέρμποκ θα αφιχθεί στην Αθήνα για συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα της DW έχει τον τίτλο «Τι περιμένει η Ελλάδα από την Αναλένα Μπέρμποκ», με τη συντάκτη να διερωτάται εάν η Γερμανία μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας:

«Θα ήταν ευπρόσδεκτη η γερμανική μεσολάβηση για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο Γεώργιος Παγουλάτος, διευθυντής του EΛΙΑΜΕΠ, της σημαντικότερης ελληνικής δεξαμενή σκέψης, όπως σημειώνει το δημοσίευμα. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί από το Βερολίνο «πολιτική ίσων αποστάσεων» προς την Ελλάδα και την Τουρκία. «Ως εταίρος της ΕΕ, η Ελλάδα αναμένει ενεργή υποστήριξη από τη Γερμανία, ειδικά δεδομένου του αναθεωρητισμού και της επιθετικής συμπεριφοράς του καθεστώτος Erdogan προς μια ευρωπαϊκή δημοκρατία», είπε ο κ. Παγουλάτος.

Προφανώς υπάρχουν αμφιβολίες στην Ελλάδα για την αλληλεγγύη του Βερολίνου όταν πρόκειται για τη σύγκρουση με την Τουρκία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπουργός Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, επέκρινε σε συνέντευξή του στην DW το γεγονός ότι η γλώσσα της γερμανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία είναι πολύ πιο ήπια από αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρόλα αυτά, ο κ. Κατρούγκαλος δεν σκέφτεται και πολύ για μεσολαβητικές πρωτοβουλίες αυτή τη στιγμή: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άμεσοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και ότι η ΕΕ πρέπει να προωθήσει την κοινή μας θέση απέναντι στην Τουρκία», λέει.

Η Μπέρμποκ έχει εδώ και καιρό ενημερωθεί για τις ελληνικές ανησυχίες, σημειώνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αρχικά ήθελε να συναντήσει τον κ. Δένδια στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια να ταξίδευε για την Άγκυρα. Η νόσηση από Covid-19 ωστόσο άλλαξε τα σχέδια της καθιστώντας επιτακτική την αναβολή του ταξιδιού. Στις εβδομάδες ωστόσο που μεσολάβησαν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά το αντίθετο.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ο πολιτικός επιστήμονας Σωτήρης Σέρβος, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νίκου Ανδρουλάκη, του νέου προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, ανησυχεί ακόμα και για ένα «θερμό» επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι. Ο κύριος λόγος ανησυχίας είναι η τρέχουσα έλλειψη ανοιχτού, αξιόπιστου καναλιού επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, λέει στην DW.

Το δημοσίευμα εν κατακλείδι επισημαίνει ότι «στην Αθήνα, κανείς δεν περιμένει μια θεαματική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης από την Αναλένα Μπέρμποκ. Λίγα ξεκάθαρα λόγια της γερμανίδας υπ. Εξωτερικών προς την Άγκυρα θα αρκούσαν προς το παρόν. Θα ήταν ωστόσο ακόμα καλύτερα για την Αθήνα εάν η Μπέρμποκ ανακοίνωνε ότι η Γερμανία θα σταματήσει την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία. Στην Ελλάδα, θυμάται κανείς πολύ καλά ότι τον Ιανουάριο του 2021, οι Πράσινοι, τότε ακόμη στην αντιπολίτευση, ζήτησαν από την τότε ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σταματήσει την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία. Η Αθήνα δεν έχει πλέον τόσο μεγάλες προσδοκίες από τους Πράσινους που πλέον συγκυβερνούν»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...