550
O Βαγγέλης Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του - διακρίνονται επίσης ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης | Menelaos Myrillas / SOOC / CreativeProtagon

Ο Βενιζέλος και το μέτωπο του ορθολογισμού

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 27 Ιουλίου 2022, 10:51
O Βαγγέλης Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του - διακρίνονται επίσης ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης
|Menelaos Myrillas / SOOC / CreativeProtagon

Ο Βενιζέλος και το μέτωπο του ορθολογισμού

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 27 Ιουλίου 2022, 10:51

Οι «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022», μια αφήγηση του Βαγγέλη Βενιζέλου στον Γιώργο Κουβαρά για τα χρόνια της κρίσης και όσα ακολούθησαν, δίνουν την αφορμή για έναν «πραγματικό εορταστικό αναστοχασμό της Μεταπολίτευσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το βράδυ της Τρίτης στο Βυζαντινό Μουσείο, στην παρουσίαση του βιβλίου, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος.

Η αλήθεια είναι ότι η δημοσιονομική κρίση και η διαχείριση της από το πολιτικό σύστημα είναι τελικά η σύνοψη, η τομή και η συνέχεια της Μεταπολίτευσης, που δυο μέρες νωρίτερα γιορταζόταν στο Προεδρικό Μέγαρο. Το βιβλίο έρχεται να επαναφέρει στη συλλογική μνήμη με λεπτομέρειες, παρασκήνιο και αναλυτικά στοιχεία όλες τις μάχες που δόθηκαν για να κερδηθεί τελικά – με βαριές απώλειες – ο «πόλεμος της γενιάς μας».

Ερχεται επίσης να λειτουργήσει ενωτικά στο μέτωπο του ορθολογισμού, που αν και έχασε δυο φορές στις εκλογές και μια στο δημοψήφισμα του 2015, τελικά δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Το ενωτικό μήνυμα του Βενιζέλου αποτυπώνεται καθαρά στο βιβλίο και διατυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του με την υπεράσπιση και των τριών πρωθυπουργών με τους οποίους συνεργάστηκε (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά).

Με την κατάθεση του για τα ιστορικά γεγονότα την περίοδο της κρίσης ο κ. Βενιζέλος λειτουργεί ενωτικά σε δυο επίπεδα:

Πρώτον, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του οποίου ηγήθηκε στην πιο δύσκολη φάση της ιστορίας του. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για την παρουσίαση είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία του στενού του συνεργάτη Δημήτρη Ρέππα καθώς και άλλων που στήριξαν τον πρώην Πρωθυπουργό στη μάχη της ηγεσίας, όπως η Ζέφη Δημαδάμα, πρώην στενή συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά. Το «όλον ΠΑΣΟΚ» εκπροσωπήθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου: Σκανδαλίδης, Κεφαλίδου, Διαμαντοπουλου, Φλωρίδης, Μανιάτης, Αποστολάκη, Καρύδης, Πρωτόπαππας, Σαλαγιάννης, Χριστοφιλοπούλου αλλά και ο νέος γραμματέας Σπυρόπουλος.

Δεύτερον, στη συμπόρευση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δυο κομμάτων τα οποία, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, εξακολουθούν να συγκροτούν το μέτωπο του ορθολογισμού, κόντρα στην απειλή του λαϊκισμού. Τα θερμά λόγια του κ. Βενιζέλου για τον παρόντα στην παρουσίαση του βιβλίου Αντώνη Σαμαρά, ακόμη και η σκωπτική του αναφορά στους «Σαμαροβενιζέλους» ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια πολιτική παρακαταθήκη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον. Η παρουσία πολλών υπουργών και βουλευτών της ΝΔ στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ενδεικτική. Ήταν εκεί ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, οι υπουργοί Πιερρακακης, Βαρβιτσιωτης, Χατζηδάκης, Λιβάνιος, Βούλτεψη (πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου), ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι βουλευτές Κεφαλογιάννη, Καιριδης, Πιπιλή.

Οι πόλεμοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ταπεινώνουν τους ανθρώπους, οδηγούν σε απώλειες αλλά είναι και βαθιά διδακτικοί. Για να κερδίσεις πρέπει να υπερβείς τον εαυτό σου, να θυσιάσεις το βραχυπρόθεσμο συμφέρον, να αναμετρηθείς με τις ευθύνες σου. Μπορείς να καταλήξεις στον πόλεμο με τα ψέματα, αλλά δεν μπορείς να κερδίσεις τον πόλεμο με ψέματα.

Με την απόσταση που του εξασφαλίζει η απαλλαγή του από κομματικά βάρη και μικροκομματικές υποχρεώσεις, ο κ. Βενιζέλος διαδραματίζει μέσα από τις «Εκδοχές Πολέμου 2009 – 2022» έναν ιδιαίτερο ρόλο που πριν από μερικά χρόνια – όταν ήταν πρωταγωνιστής στη μάχη για τη διάσωση της χώρας – δεν θα μπορούσε ίσως και ο ίδιος να διανοηθεί: εμφανίζεται ως ο αυθεντικός εκφραστής της ενότητας του μετώπου του ορθολογισμού, που παρά τις εσωτερικές του συγκρούσεις, εξακολουθεί να παραμένει σήμερα ενιαίο και δείχνει ότι έχει κατακτήσει την αυτοπεποίθηση που δεν είχε την περίοδο της κρίσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News