325
| REUTERS

Ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού η επίσκεψη Μπέρμποκ στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 14:49
|REUTERS

Ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού η επίσκεψη Μπέρμποκ στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 14:49

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη της στην Αθήνα, η επίσκεψη της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού.

Οπως έγινε γνωστό, η κυρία Μπέρμποκ βρέθηκε θετική στoν ιό  κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στο Πακιστάν, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί όλο της το πρόγραμμα, σύμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων επισκέψεων σε Αθήνα και Αγκυρα το επόμενο διήμερο.

Στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζεται, αναμένεται την Παρασκευή ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, προσκεκλημένος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (South – East European Cooperation Process) .

Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) ιδρύθηκε το 1996 και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις 4.11.1997. Αποτελεί το μόνο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά όλες οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και το Κόσοβο. Ειδικότερα, πέραν της Ελλάδας, συμμετέχουν οι εξής: Αλβανία, Bόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία. Στόχος είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, με συνεργασία στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της οικονομίας.

Από το 2008, ο μηχανισμός περιφερειακής συνεργασίας έχει αναβαθμιστεί θεσμικά με την ίδρυση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC–Regional Cooperation Council), η Γραμματεία του οποίου εδρεύει στο Σεράγεβο και λειτουργεί ως επιχειρησιακός βραχίονας (operational arm) της SEECP. Αποστολή του είναι η εξειδικευμένη περιφερειακή συνεργασία σε τομείς προτεραιότητας και η παροχή τεχνογνωσίας προς τα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως, ως προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Παράλληλα, το RCC έχει αναλάβει επιχειρησιακό ρόλο για την εφαρμογή προγραμμάτων στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως της Διαδικασίας του Βερολίνου, και σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Την Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποκαλούμενης και Διαβαλκανικής άσκησε η Αγκυρα από τον Ιούλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2021, ενώ για το διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουνίου 2022 την Προεδρία έχει η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...