341
Θερμομέτρηση σε επιβάτη λεωφορείου έξω από την Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Umit Bektas

H Τουρκία ξεπέρασε τους 500 νεκρούς – απαγόρευση κυκλοφορίας στους 20ρηδες επέβαλε ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2020, 22:48
Θερμομέτρηση σε επιβάτη λεωφορείου έξω από την Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Umit Bektas

H Τουρκία ξεπέρασε τους 500 νεκρούς – απαγόρευση κυκλοφορίας στους 20ρηδες επέβαλε ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2020, 22:48

Στην αρχή αυτής της πανδημίας η Τουρκία υπερηφανευόταν για τα μηδενικά κρούσματα —το σύστημα Ερντογάν δεν δίσταζε ακόμα και να θριαμβολογεί για το εξαιρετικό τουρκικό γονίδιο που δεν το ακουμπά ο κορονοϊός.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και για τους γονιδιακά προικισμένους Τούρκους. Οπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη γείτονο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 3.000 για να ανέλθουν σε 23.934. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid-19 αυξήθηκαν κατά 76 και πλέον οι νεκροί έφθασαν τους 501.

Αυτά τα νούμερα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά μέσω Twitter, ο οποίος σημείωσε πως τις τελευταίες 24 ώρες διεξήχθησαν 19.664 διαγνωστικοί έλεγχοι αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ελέγχων που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τον κορονοϊό στην Τουρκία σε 161.380.

Η κατάσταση στην Τουρκία κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Ταγίπ Ερντογάν σε νέο διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα, απαγορεύεται για 15 ημέρες σε πρώτη φάση, η έξοδος και η είσοδος σε 30 μητροπολιτικές πόλεις της Τουρκίας και στην πόλη Ζόγκουλνταγ (Μαύρη Θάλασσα) όπου το ποσοστό πνευμονικών παθήσεων είναι υψηλό. Η απαγόρευση αυτή μπορεί να παραταθεί μετά το δεκαπενθήμερο, προειδοποίησε. Ολοι όσοι εργάζονται σε υπαίθριες αγορές πρέπει να φορούν μάσκες. Επίσης πρέπει να τηρείται απόσταση τριών βημάτων μεταξύ των ανθρώπων όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο.

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι απαγορεύεται η έξοδος από το σπίτι όσων είναι κάτω από 20 χρονών, σε όποιον δηλαδή έχει γεννηθεί μετά την Πρωτοχρονιά του 2000.

Με δεδομένο ότι η ηλικιακή πυραμίδα στην Τουρκία αριθμεί πολλούς νέους, η απαγόρευση περιλαμβάνει εκατομμύρια ανθρώπους. Ηδη δε, έχει απαγορευτεί η έξοδος από το σπίτι για τους άνω των 65, όπως υπενθύμισε ο Ερντογάν.

Ο «Σουλτάνος» εξήρε πάντως το υγειονομικό σύστημα της χώρας του και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία απέφυγε τα χειρότερα αντιδρώντας νωρίς στην κρίση.

«Η Τουρκία καθυστέρησε την είσοδο στη χώρα μας της νόσου λαμβάνοντας έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα. Η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες αν συγκρίνουμε τον πληθυσμό», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...