281
Ο Ντιέγκο επιστρέφει στα νησιά Γκαλάπαγκος | Galapagos National Park HANDOUT/EPA

Γύρισε σπίτι του ο Ντιέγκο, η χελώνα που έκανε 800 απογόνους

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 10:56
Ο Ντιέγκο επιστρέφει στα νησιά Γκαλάπαγκος
|Galapagos National Park HANDOUT/EPA

Γύρισε σπίτι του ο Ντιέγκο, η χελώνα που έκανε 800 απογόνους

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 10:56

Στο νησί του επέστρεψε ο Ντιέγκο, η χελώνα που πρόσφερε, όσο καμία άλλη, στη διαιώνιση του είδους της, αφήνοντας 800 απογόνους.

Αφού πέρασε δεκαετίες συμβάλλοντας στη διάσωση των γιγαντιαίων χελωνών στα νησιά Γκαλάπαγκος, οι επιστήμονες επέστρεψαν τον Ντιέγκο, η ηλικία του οποίου ξεπερνά τα 100 χρόνια, στο απομακρυσμένο κσι ακατοίκητο νησί Εσπανιόλα, όπου θα πάρει… σύνταξη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισημερινού.

Ο Ντιέγκο συμμετείχε στο πρόγραμμα αναπαραγωγής στο νησί Σάντα Κρουζ, όπου είχε μεταφερθεί από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.

Επιστήμονες μεταφέρουν τον Ντιέγκο και τους φίλους του πίσω στο σπίτι τους

«Κλείνουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο. Ο Ντιέγκο και 25 χελώνες επιστρέφουν σπίτι τους ύστερα από δεκαετίες αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία και διάσωσης του είδους Chelonoidis hoodensis από την εξαφάνιση», ανέφερε ο υπουργός Πάουλο Προάνο.

Πριν από την επιστροφή τους με πλοίο στην Εσπανιόλα, οι χελώνες ήταν για ένα διάστημα σε καραντίνα, ώστε να μη μεταφέρουν σπόρους από φυτά που δεν είναι γηγενή της τοπικής χλωρίδας.

Ο Ντιέγκο ζυγίζει 80 κιλά, έχει μήκος 90 εκατοστά, ενώ το ύψος του φτάνει το ενάμισι μέτρο, όταν τεντώνει τα πόδια και τον λαιμό.

Η συμβολή του Ντιέγκο ήταν πολύ σημαντική στη διαιώνιση του είδους, καθώς οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι είναι ο πατέρας του 40% του πληθυσμού των 2.000 χελωνών στη Νήσο Σάντα Κρουζ.

Πριν από 50 χρόνια, μόλις δύο αρσενικές και 12 θηλυκές χελώνες ζούσαν στην Εσπανιόλα και ήταν πολύ μακριά η μία από την άλλη για να κάνουν χελωνάκια.

Ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε από το Σαν Ντιέγκο για να βοηθήσει στο πρόγραμμα αναπαραγωγής, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60.

Το εθνικό πάρκο των Γκαλάπαγκος θεωρεί ότι ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ από επιστήμονες, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...