1488
Το αστυνομικό τμήμα Αγ. Αναργύρων - Καματερού, που δυστυχώς έγινε το φόντο ενός άγριου εγκλήματος | INTIMENEWS

Γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους: Μιλούσε με το 100 την ώρα που τη μαχαίρωσε ο πρώην σύντροφός της

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 08:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/04/2024, 14:20
Το αστυνομικό τμήμα Αγ. Αναργύρων - Καματερού, που δυστυχώς έγινε το φόντο ενός άγριου εγκλήματος
|INTIMENEWS

Γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους: Μιλούσε με το 100 την ώρα που τη μαχαίρωσε ο πρώην σύντροφός της

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 08:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/04/2024, 14:20

Μία ακόμα γυναικοκτονία. Μία ακόμα γυναίκα που έχασε τη ζωή της από τον (πρώην) σύντροφό της και ενώ μάλιστα είχε ζητήσει βοήθεια από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα. Ελλάδα, 2024 μ.Χ.

Οι λεπτομέρειες της νέας γυναικοκτονίας, αυτή τη φορά στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, όπου μια 28χρονη μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της, συγκλονίζουν. Το έγκλημα έγινε έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου η κοπέλα είχε αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο –όχι μόνο δεν το βρήκε, αλλά κατά τα φαινόμενα, συνάντησε τη γραφειοκρατική απάθεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., της οποίες μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ αργά τη νύχτα της Δευτέρας, η 28χρονη είχε πάει στο ΑΤ Αναργύρων συνοδευόμενη από έναν φίλο της, προκειμένου να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της.

Μόλις βγήκε, όμως, από το αστυνομικό τμήμα, λίγο μετά τις 22:30, την ακολούθησε ο 39χρονος και της επιτέθηκε με κουζινομάχαιρο, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα. Αμέσως μετά ο δράστης αυτοτραυματίστηκε και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Οπως ανέφερε το ertnews.gr, τo ζευγάρι είχε χωρίσει από το 2020 και τότε η κοπέλα είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της για βιαιοπραγία και βιασμό, ενώ επιπλέον είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα. Πέρασαν τέσσερα χρόνια. Το βράδυ της Δευτέρας, επιστρέφοντας από διασκέδαση στο σπίτι της μαζί με έναν φίλο της, η 28χρονη Κ. Γ.  είδε τον πρώην σύντροφό της, τον 39χρονο Θ.Κ., να την περιμένει, γι’ αυτό και πήγε στο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αστυνομικό τμήμα την ενημέρωσαν πως πρέπει να καταθέσει μήνυση και να ενημερώσει το κέντρο της Αμεσης Δράσης για να επιληφθεί περιπολικό. Η κοπέλα ζήτησε να την πάνε σπίτι της γιατί φοβόταν, αλλά περιπολικό δεν υπήρχε, έπρεπε να κληθεί η Αμεση Δράση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αξιωματικός υπηρεσίας πρότεινε στην 28χρονη να παραμείνει στο ΑΤ μέχρι να έρθει το περιπολικό, αλλά η κοπέλα έκρινε πως πρέπει να καλέσει μόνη της το «100» και αποφάσισε να βγει έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Οπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, όταν οι αστυνομικοί του ΑΤ Αγ. Αναργύρων-Καματερού είπαν στην Κ.Γ. να υποβάλει μήνυση κατά του πρώην συντρόφου της ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως φοβάται καθώς το 2020 που το είχε κάνει δεν βγήκε τίποτα και ο δράστης κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Βγαίνοντας από το αστυνομικό τμήμα και φτάνοντας δίπλα στη σκοπιά, μιλούσε στο τηλέφωνο με το 100. Εκεί ο δράστης, που την ακολούθησε, την είδε και της επιτέθηκε με το μαχαίρι τραυματίζοντάς τη θανάσιμα και μάλιστα στο κέντρο της Αμεσης Δράσης άκουσαν τις φωνές της άτυχης κοπέλας την ώρα που τη μαχαίρωσε ο 39χρονος. Η κοπέλα έφερε τραύματα από έξι μαχαιριές!

Ως είθισται, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής έδωσε εντολή για να πραγματοποιηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τυχόν ευθύνες και παραλήψεις των αστυνομικών. H 28χρονη, όμως, είναι πια νεκρή…

Για την υπόθεση παρενέβη και εισαγγελέας. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος, έδωσε εντολή ποινικής έρευνας για την αναζήτηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών στους αστυνομικούς που ειχαν βάρδια στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων το βράδυ της άγριας δολοφονίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Ανακοίνωση σχετικά με τη γυναικοκτονία εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ:

Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.

Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.

Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.

Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.

Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.

Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).

Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το άγριο αυτό έγκλημα, δημιούργησε εύλογα αντιδράσεις και πέρασε στη σφαίρα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας, ανέφερε:

«Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από τη ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ χθες βράδυ στους Αγίους Αναργύρους. Μια γυναίκα έπεσε νεκρή από το χέρι του συντρόφου της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε μεταβεί λίγα λεπτά νωρίτερα προκειμένου να καταγγείλει το σύντροφό της και να ζητήσει βοήθεια.

»Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα! Τι έκανε η Αστυνομία για να προστατεύσει τη Γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια; Γιατί έφυγε δίχως να λάβει τη βοήθεια που ζήτησε; Αληθεύει ότι η 28χρονη γυναίκα ζήτησε συνοδεία περιπολικού για να πάει σπίτι της αλλά λόγω υποστελέχωσης του Α.Τ έφυγε χωρίς να λάβει καμία βοήθεια; Αληθεύει ότι στο παρελθόν η 28χρονη γυναίκα είχε υποβάλλει μήνυση για ξυλοδαρμό και βιασμό τον πρώην σύντροφό της;

» Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα καταγγέλλει την κακοποίησή της στις αρχές και τελικά δολοφονείται αποδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν είναι αρκετές. Πόσες ακόμη γυναίκες θύματα έμφυλης βίας πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα;

»Απαιτείται επαρκής στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών με λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες με αυξημένη χρηματοδότηση και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Με ενίσχυση του Δικτύου Δομών για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην​ λείψει ξανά καμία».

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Νάντια Γιαννακοπούλου, ανέφερε πως «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως εκτεθειμένη όταν γίνονται γυναικοκτονίες σε τέτοιες συνθήκες».

«Μια ακόμα σοκαριστική γυναικοκτονία έγινε χθες στους Αγίους Αναργύρους. Μια νέα γυναίκα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μόλις λίγα μέτρα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, στο οποίο είχε προσφύγει για να ζητήσει προστασία. Ωστόσο, η απέλπιδα προσπάθειά της να υπερασπίσει τη ζωή της συνάντησε την ολιγωρία των υπευθύνων του ΑΤ», τόνισε στη δήλωσή της η κυρία Γιαννακοπούλου, για να συμπληρώσει:

«Οπως ενημερωνόμαστε απο τα σχετικά ρεπορτάζ, δεν την κράτησαν στο ΑΤ μέχρι να αναζητήσουν τον τελικά δολοφόνο της, τον οποίο είχε καταγγείλει και το 2020 για βιαιοπραγία και βιασμό. Δεν υπήρξαν τα στοιχειώδη αντανακλαστικά σε μια εν ψυχρώ δολοφονία λίγα μέτρα από τη φρουρά του ΑΤ, ενώ η άτυχη γυναίκα τηλεφωνούσε στο 100. Η συγκεκριμένη γυναικοκτονία, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο για μια ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα και την ανεπάρκεια στη δυνατότητα προστασίας γυναικών, που απειλούνται και που κάποιες δολοφονούνται.

» Δεν πάει άλλο! Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως εκτεθειμένη όταν συνεχίζουν να γίνονται γυναικοκτονιες σε τέτοιες συνθήκες, που παρακολουθούμε όλοι σοκαρισμένοι. Ως εδώ! Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί άπραγη απλά να οξύνεται αυτή η κατάσταση, αρκούμενη σε αναποτελεσματικά και αποσπασματικά μέτρα. Χρειάζεται επιτέλους συνολική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος», τόνισε.

Από τη Νέα Αριστερά, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Δεν έχει τέλος η βία κατά των γυναικών. Η πέμπτη γυναικοκτονία για το 2024 συνέβη την πρώτη μέρα του Απριλίου, σε απόσταση 100 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, στο οποίο η 28χρονη γυναίκα είχε μεταβεί για να καταγγείλει την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου της.

»Για μια ακόμη φορά η αστυνομία φαίνεται να αποτυγχάνει στην αξιολόγηση του κινδύνου και στην προστασία της καταγγέλλουσας γυναίκας, κρατώντας ρόλο παρατηρητή και αφήνοντας τη γυναίκα μόνη στη συνάντηση με τον δολοφόνο της.

»Κανένα panic button δεν αρκεί για να προστατεύσει τις γυναίκες από την έμφυλη βία και την ακραία εκδοχή της, τη γυναικοκτονία.

»Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικές που θα στοχεύουν τόσο στην προστασία των γυναικών όσο και στην πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση.

Ως Νέα Αριστερά, ζητάμε από την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτού του ανησυχητικά αυξανόμενου φαινομένου:

• Ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία τώρα

• Άμεση υλοποίηση των 52 κατεπειγουσών και επειγουσών συστάσεων της GREVIO (Επιτροπή Συμβουλίου της Ευρώπης) για τη βία κατά των γυναικών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

• Σαφές και δεσμευτικό πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου από την αστυνομία την ώρα της καταγγελίας

• Περισσότερες δομές προστασίας και φιλοξενίας των γυναικών που καταγγέλλουν έμφυλη βία

• Πολιτικές πρόληψης, με υποχρεωτική συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία και μόνιμα θεματικά εργαστήρια με έμφαση στην έμφυλη βία και την έμφυλη ισότητα

• Ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη στις καταγγέλλουσες

• Υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών κανονισμών και των καλών πρακτικών για τον μη επανατραυματισμό των θυμάτων κατά τη δικαστική διαδικασία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...