307
«Θέλουμε πίσω τα νησιά μας», γράφει το πανό στο κτίριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γενική απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 10:34
«Θέλουμε πίσω τα νησιά μας», γράφει το πανό στο κτίριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γενική απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 10:34

Γενική απεργία, με καθολική συμμετοχή, πραγματοποιείται την Τετάρτη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Κάθε δραστηριότητα έχει νεκρώσει, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Κλειστά είναι και τα εμπορικά καταστήματα, έως και τα περίπτερα, και πολλά σχολεία, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτίριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη στον χώρο της προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Πλήθος κόσμου στην συγκέντρωση της Μυτιλήνης με συμμετοχή κατοίκων από όλο το νησί – stonisi.gr
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη – stonisi.gr

Με αποφάσεις των ΟΤΑ και των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν, απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

Σχηματισμοί προσκείμενοι στο ΚΚΕ συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις με διαφορετικό πλαίσιο και διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Την Πέμπτη, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και τη συμμετοχή σχεδόν όλων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, φορέων, ενώσεων κ.ά., στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης με αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι των νησιών με τους αντιδημάρχους, επικεφαλής παρατάξεων, πρόεδροι και στελέχη από φορείς και Επιμελητήρια θα κατέβουν στην Αθήνα για να επιδώσουν το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Πρώτα η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου και μετά τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η κινητοποίηση της Αθήνας θα γίνει έπειτα από δύο εβδομάδες, ώστε να έχει μεγαλύτερη οργανωτική επιτυχία, αλλά και να δοθεί χρόνος αντίδρασης στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των νησιωτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...