660
| CreativeProtagon/Reuters

Καημένε Κικίλια, άντε να ξεμπλέξεις…

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 22 Ιανουαρίου 2020, 13:50
|CreativeProtagon/Reuters

Καημένε Κικίλια, άντε να ξεμπλέξεις…

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 22 Ιανουαρίου 2020, 13:50

Συγχωρήστε μου την αναισθησία, αλλά αυτή τη φορά με τον κοροναϊό δεν τσιμπάω. Ας εκδηλώθηκε στην Γουχάν της μεσοδυτικής Κίνας και ας πέταξε από ‘κεί στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, στη Nότια Κορέα και στην Ουάσιγκτον. Σκασίλα μου. Θα μου πείτε ότι πεθαίνει κόσμος και ότι εν δυνάμει κινδυνεύουμε όλοι μας. Διότι ένα μικρό χωριό είναι ο πλανήτης μας, ένα τσαφ κάνει ο ιός και βρίσκεται στη γειτονιά μας. Πόσο απέχει η Σαγκάη από το Ηράκλειο και η Σεούλ από την Καβάλα; Δυο τσιγάρα δρόμος (υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος, διότι τότε χρειαζόμαστε άλλη μονάδα μέτρησης των αποστάσεων).

Εντάξει, πεθαίνει κόσμος, αλλά πόσος κόσμος; Από πού κι ως πού, έξι νεκροί μέσα στην Κίνα του ενάμισι δισεκατομμυρίου ανθρώπων αποτελούν λόγο για το ξέσπασμα πανικού στα υπόλοιπα έξι δισεκατομμύρια κατοίκων του πλανήτη; (Αν δεν το ξέρετε, στην πιο πρόσφατη καταμέτρηση του παγκόσμιου πληθυσμού που δημοσιεύτηκε, ο πλανήτης έχει 7.794.798.729 κατοίκους από τους οποίους τα 1.439.323.774 είναι Κινέζοι.) Οπότε με τον κοροναϊό που ως την Τρίτη το βράδυ είχε σκοτώσει έξι, ο κινέζικος πληθυσμός έπεσε στα 1.439.323.667 άτομα. Βεβαίως, το διήμερο που ο κοροναϊός θέρισε έξι, είχαν γεννηθεί άλλα 90.000 Κινεζάκια, ενώ είχαν πεθάνει και περί τους 85.000, δηλαδή άντε να βγάλεις άκρη σε αυτήν την πελώρια και μυστηριώδη χώρα. Πάντως, οι έξι θάνατοι δεν είναι και προς θάνατον.

Τέλος πάντων, αυτόν τον κοροναϊό εγώ δεν τον είχα ξανακούσει. Διαβάζω όμως ότι είναι πρωτοξάδερφος του περιβόητου SARS που μας είχε ταλαιπωρήσει το 2002 και 2003. Τον SARS τον θυμάμαι ως όνομα, αλλά ούτε συμπτώματα θυμάμαι ούτε αριθμό θυμάτων. Αυτές τις international γρίπες πολύ τις μπερδεύω τελικά, ρε παιδί μου. Ο SARS ήταν η γρίπη των πτηνών ή διαφορετικό πράγμα; Διότι από τη γρίπη των πτηνών, η μόνη εικόνα που μου έχει μείνει είναι κάτι βάναυσοι τύποι μέσα σε βάρκα που πλησίαζαν τα κοπάδια των κύκνων στις λίμνες και έσφαζαν τα πανέμορφα πουλιά εν ψυχρώ μπροστά στις κάμερες. Αίσχος εικόνα.

Επίσης, με την ασιατική γρίπη που μας τρόμαξε πριν μερικά χρόνια τι σχέση έχει ο κοροναϊός; Ή μήπως δεν την έλεγαν ασιατική; Από αυτήν την ασιατική, το μόνο που θυμάμαι αμυδρά είναι κάτι σχιστομάτηδες που κυκλοφορούσαν νυχθημερόν με ιατρική μάσκα στο πρόσωπο, μην και κολλήσουν από μας τους μολυσμένους στα αεροδρόμιά μας. Και κάτι κάμερες θυμάμαι στις αίθουσες αφίξεων που κοκκίνιζαν μόλις τσάκωναν επιβάτη να βγαίνει από αεροπλάνο με πυρετό. Τότε δεν ήταν και τα εμβόλια για τα οποία την έπεσαν όλοι στον Αβραμόπουλο επειδή τα προμηθεύτηκε, αλλά άφησαν στο απυρόβλητο τη Μαριλίζα που τον διαδέχτηκε ως υπουργός του ΓΑΠ και συμπλήρωσε την παραγγελία; Για ποια γρίπη ήταν άραγε αυτά; Την SARS, των πτηνών, την ασιατική ή για κάποια άλλη που μου διαφεύγει;

Βλέπω τη γραμμή των μελλοντικών γεγονότων μπροστά μου σαν τυφλός μάντης Κάλχας. Θα συνεδριάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (καλά κουμάσια και του λόγου τους), θα κηρύξει επιδημία την ίωση από τον κοροναϊό, θα πιάσουμε εμείς εδώ (με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, έρευνες και τρομολαγνικά ρεπορτάζ) τον Κικίλια από τον λαιμό να προφυλάξει τον ελληνικό πληθυσμό και αυτός θα παραγγείλει εμβόλια. Ακολούθως, θα τον πιάσουμε δεύτερη φορά από τον λαιμό ρωτώντας αν ο αριθμός των εμβολίων είναι αρκετός για τον ελληνικό πληθυσμό, αυτός θα παραγγείλει κι άλλα εμβόλια, μετά η επιδημία θα περάσει, τα εμβόλια θα μείνουν στις αποθήκες αχρησιμοποίητα και τέλος θα έρθει η επόμενη κυβέρνηση και θα αναρωτηθεί με νόημα γιατί αγοράστηκαν τόσα εμβόλια για μια σαχλαμάρα όπως ο κοροναϊός που δεν είχε ούτε ένα θύμα.

Και τότε (μια πενταετία και βάλε αργότερα) όλοι θα καταλήξουν στο βάσιμο συμπέρασμα ότι ο κάποτε υπουργός τα άρπαξε από τη φαρμακευτική εταιρεία που διέθετε τα εμβόλια. Διότι θα έχουν ξεχάσει τον πανικό που είχε δημιουργηθεί στις ημέρες μας για τον κοροναϊό. Εκτός και αν σήμερα-αύριο-μεθαύριο ο ιός βρεθεί στην Αθήνα μέσω Πεκίνου και σκοτώσει κανέναν δικό μας, οπότε θα τον κρεμάσουμε τώρα τον Κικίλια, διότι ενώ ήξερε ότι κυκλοφορεί ο ιός, δεν τον πρόλαβε.

Poor Βασίλη, καλύτερα να ήσουν υπουργός Εξωτερικών ή Αμυνας. Με τον Ερντογάν θα είχες μια κάποια ελπίδα, με τον κοροναϊό δεν έχεις καμιά…