434
Μαθήτριες έξω από σχολείο της Βουλώνης διαμαρτύρονται για τον ενδυματολογικό σεξισμό που υφίστανται | Twitter

Γαλλία: Οι μαθήτριες ξεσηκώθηκαν από την πρώτη ημέρα λόγω dress code

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 21:07
Μαθήτριες έξω από σχολείο της Βουλώνης διαμαρτύρονται για τον ενδυματολογικό σεξισμό που υφίστανται
|Twitter

Γαλλία: Οι μαθήτριες ξεσηκώθηκαν από την πρώτη ημέρα λόγω dress code

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 21:07

Μετά το παγκόσμιο κίνημα #MeToo, και το αντίστοιχο γαλλικό #BalanceTonPorc (#ΚαταγγείλετεΤοΓουρούνι), πλέον και οι γαλλίδες μαθήτριες διαδηλώνουν κατά της σεξουαλικής διάκρισης και της παρενόχλησης σε σχολεία σε όλη τη Γαλλία.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τις τελευταίες ημέρες, οι έφηβες χρησιμοποιώντας το hashtag #lundi14septembre (#Δευτέρα14Σεπτεμβρίου, δηλαδή η ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους), κάλεσαν μέσω TikTok, Instagram και Twitter, τους συμμαθητές τους, αγόρια και κορίτσια, να φορέσουν «άσεμνα» ρούχα για να διαμαρτυρηθούν για τους περιοριστικούς κώδικες ενδυμασίας και τα ακατάλληλα σχόλια σχετικά με την εμφάνισή τους.

Δεδομένου ότι μερικά σχολεία στη Γαλλία άνοιξαν νωρίτερα αυτό το μήνα, ορισμένα κορίτσια έχουν διαμαρτυρηθεί ότι δέχθηκαν συστάσεις από τους καθηγητές τους επειδή φορούν ανοικτά μπλουζάκια ή κοντά σορτς στην τάξη.

Την κατάσταση έκανε χειρότερη η εκτός τόπου και χρόνου παραίνεση του υπουργού Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ στις έφηβες «να ντύνονται κανονικά, αν θέλουν τα πράγματα να πάνε ομαλά».

Η αυξανόμενη οργή για τις ιστορίες τους ενέπνευσε ένα νέο hashtag στα γαλλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το #BalanceTonBahut (#ΚαταγγείλετεΤοΣχολείοΣας) και #BalanceTonProf  (#ΚαταγγείλετεΤονΚαθηγητήΣας).

Οι μαθητές πλέον το χρησιμοποιούν κατά κόρον για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και την επιθετικότητα που δέχτηκαν από διδάσκοντες στο σχολείο λόγω του dress code τους και την ενδυματολογικής τους εμφάνισης.

Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, τα γαλλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με φωτογραφίες μαθητών που φορούσαν κοντα σορτς, μίνι φούστες και στενά μπλουζάκια ως απάντηση στην παρότρυνση για δράση του # lundi14septembre.

Μέχρι και ορισμένες οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών «αγκάλιασαν» το διαδικτυακό κίνημα, συμπεριλαμβανομένου του «Osez le féminisme!» (Κινδύνος: Φεμινισμός!).

Το κίνημα #lundi14septembre τράβηξε επίσης την προσοχή της υπουργού Ισότητας της Γαλλίας, Mαρλέν Σιαπά, η οποία επικρότησε τους συμμετέχοντες στην διαδικτυακή εκστρατεία.

«Σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, νεαρά κορίτσια σε ολόκληρη τη Γαλλία αποφάσισαν αυθόρμητα να φορέσουν φούστες, μπλουζάκια και μακιγιάζ για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους από τυχόν σεξιστικές συμπεριφορές. Ως μητέρα, τις υποστηρίζω και τις θαυμάζω», έγραψε η υπουργός στο Twitter της την Δευτέρα.

Το 2018, η Σιαπά είχε πάρει από κοινού μια πρωτοβουλία με τον Μπλανκέ, σύμφωνα με την οποία απαιτούνταν από όλα τα σχολεία να προσλάβουν «συμβούλους για την ισότητα» που να ειδικεύονται στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διακρίσεις λόγω φύλου.

Και αυτό που βασικά λένε είναι το εξής: Οι κανόνες πρέπει να είναι οι ίδιοι για αγόρια και κορίτσια.

Εάν τα αγόρια επιτρέπεται να έρχονται στο γυμνάσιο με σορτς, τότε είναι λάθος να απαγορεύεται στα κορίτσια να φορούν κοντές φούστες ή μίνι σορτς που έχουν το ίδιο μήκος με τα αντίστοιχα ανδρικά σορτς.

«Είναι ζήτημα ισότητας και σεβασμού», σημείωνε τότε η Σιαπά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...