377
Γαλλίδες διαδηλώνουν κατά του σεξισμού | Twitter

Βροχή τα πρόστιμα στη Γαλλία για σεξουαλική παρενόχληση

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2019, 07:00
Γαλλίδες διαδηλώνουν κατά του σεξισμού
|Twitter

Βροχή τα πρόστιμα στη Γαλλία για σεξουαλική παρενόχληση

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2019, 07:00

Οι γαλλικές άρχες έχουν επιβάλει εκατοντάδες πρόστιμα μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες που ισχύει η νέα νομοθεσία, η οποία σκοπεύει να αντιμετωπίσει κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης κατά γυναικών στον δρόμο. Ο νόμος ισχύει από τον Αύγουστο του 2018 και προβλέπει πρόστιμα ως 750 ευρώ για συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται σεξιστικές.  Τα πρόστιμα επιβάλλονται επιτόπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, μέσα στους οκτώ πρώτους μήνες, έχουν επιβληθεί ήδη 447 πρόστιμα σε «σεξιστές του δρόμου».

Το πρώτο πρόστιμο, περίπου έναν μήνα μετά την ψήφιση του νόμου, επιβλήθηκε σε έναν άνδρα που χτύπησε τα οπίσθια μίας γυναίκας και έκανε πρόστυχα σχόλια μέσα σε λεωφορείο. Η υπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά, μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο, ανέφερε ότι ο αριθμός των προστίμων δείχνει πως η νομοθεσία επιτυγχάνει τον στόχο της. «Πολλοί από εσάς σε αυτά τα έδρανα λέγατε πως δεν θα λειτουργήσει, πως δεν θα μπορούμε να προσδιορίσουμε την επιθετική σεξιστική συμπεριφορά» δήλωσε και πρόσθεσε πως η αποτρεπτική δύναμη του νόμου θα γίνει ακόμα ισχυρότερη.

Το κίνημα #MeToo ενώνεται με το γαλλικό #BalanceTonPorc (Twitter)

Παράλληλα όμως, υπογράμμισε πως η διαδικτυακή παρενόχληση είναι ένας τομέας όπου πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Σχολίασε πως πλατφόρμες όπως το Twitter δεν είναι συνεργάσιμες στο να ταυτοποιούν τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν συγκεκριμένοι «ύποπτοι» λογαριασμοί και στο να αφαιρούν το προσβλητικό περιεχόμενο, που είναι ικανό να προκαλέσει τεράστια ζημιά στη γυναικεία ψυχοσύνθεση.

Ο νέος νόμος επιτρέπει λοιπόν την άμεση επιβολή προστίμων σε εύρος από 90 έως 750 ευρώ και το συγκεκριμένο μέτρο επιλέχθηκε επειδή πολλές γυναίκες δεν θέλουν να εμπλακούν σε μία μακρά και δύσκολη διαδικασία, όπως είναι η επίσημη καταγγελία.

Η προετοιμασία του νόμου διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο, όμως τελικά τέθηκε σε ισχύ ένα μήνα αφότου ένα βίντεο που δείχνει έναν άντρα να παρενοχλεί μία γυναίκα σε μία καφετέρια σόκαρε τη γαλλική και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία τα ζητήματα σεξουαλικής ισότητας βρίσκονται σταθερά ψηλά στην ατζέντα, ενώ έχει κάνει την εμφάνιση του και ένα κίνημα ανάλογο του #MeToo με την ονομασία #BalanceTonPorc (Κατάγγειλε το γουρούνι σου).

Μία μελέτη που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2018, αναφέρει πως μία στις οκτώ Γαλλίδες έχει πέσει θύμα βιασμού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, ενώ το 43% των γυναικών έχουν δεχθεί αγγίγματα σεξουαλικού χαρακτήρα από άνδρες, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...