454
|

Φίλης για Αμβρόσιο: Είναι δυνατόν η Εκκλησία να μιλά ακόμα για αφορισμό;

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2020, 11:27

Φίλης για Αμβρόσιο: Είναι δυνατόν η Εκκλησία να μιλά ακόμα για αφορισμό;

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2020, 11:27

Πέρα από το ιλαρόν του θέματος, οι αφορισμοί Αμβρόσιου (εδώ) για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, επανέφεραν στο προσκήνιο τα κηρύγματα μίσους και μισαλλοδοξίας του τέως (παραιτηθέντος) μητροπολίτη Καλαβρύτων.

Ενα από το θύματα-στόχους του κατά κόσμο Αμβρόσιου Λένη, υπήρξε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τον οποίο προ ετών ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων είχε… καταραστεί να του σαπίσει το χέρι (!). «Ενώπιόν σας, παρακαλώ τον Εσταυρωμένο Χριστό να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει τέτοια διατάγματα αθεΐας», είχε αναφωνήσει τον Απρίλιο του 2016 από την πλατεία Αγίας Λαύρας ο τότε μητροπολίτης Καλαβρύτων, ενώ για τους άθεους είχε ευχηθεί: «Να γίνει δηλητήριο και να τους τρυπήσει το στομάχι να γίνει πέτρα και να μην το χωνέψουν».

Ο κ. Φίλης σχολίασε τη Δευτέρα τη στάση της Εκκλησίας απέναντι σε φαινόμενα όπως οι αφορισμοί Αμβρόσιου, αλλά και συνολικά ως προς το δικαίωμα που η ίδια απολαμβάνει εν έτει 2020 να αφορίζει κατά βούληση.

«Δεν με αφορά η γραφικότητα και η μισαλλοδοξία του ακραίου ιδιώτη κ. Αμβρόσιου, ο οποίος ήταν και υμνητής της Χρυσής Αυγής», παρατήρησε σε δηλώσεις του στο Μega, ο πρώην υπουργός Παιδείας, «αλλά», συνέχισε, «με ενδιαφέρει η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είπε ότι μόνο η ίδια με συνεδρίαση μπορεί να αφορίσει».

«Γίνεται εν έτει 2020 η εκκλησία να μπορεί να αφορίσει όποιον θέλει; Τον πρωθυπουργό ή τον οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό; Δεν μπορεί η Εκκλησία να διατηρεί το αναχρονιστικό προνόμιο του αφορισμού», σχολίασε για τη δήλωση μη καταδίκης του νέου παραληρήματος Αμβόσιου απο την Ιερά Σύνοδο (εδώ)  και την εξίσου ενοχλητική επισήμανσή της ότι ο αφορισμός είναι ουσιαστικά θέμα αρμοδιότητας!

Οσο για τη Θεία Κοινωνία και τις δηλώσεις ιεραρχών αλλά και επιστημόνων όπως η κυρία Γιαμαρέλλου (εδώ) , ο κ. Φίλης διερωτήθηκε με νόημα εάν μέσω του σάλιου μεταδίδεται ο κορονοϊός.

«Είναι μηχανισμός μετάδοσης του ιού το σάλιο; Αν είναι τι με ρωτάτε; Μιλάνε οι επιστήμονες. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν τους ακούει η κυβέρνηση; Πάντως, στη Γερμανία απαγορεύτηκε η μετάληψη. Και εκεί υπάκουσε η Ορθόδοξη Εκκλησία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Οσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για πολιτική απόφαση, προκειμένου -όπως είπε- να δημιουργηθεί η εικόνα μιας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα.

«Το ολιγοήμερο μάθημα, πέντε έξι ημερών δεν έχει κανένα εκπαιδευτικό όφελος», υποστήριξε ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να κάνουμε τεστ με την υγεία των παιδιών».

Αναφορικά τέλος με τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες, μίλησε για «ριάλιτι» και «παγκόσμια πατέντα»  σε βάρος των προσωπικών δεδομένων καθηγητών και μαθητών.

«Δεν πρέπει να καταστήσουμε τον καθηγητή Βέγγο στην τάξη, να ανοίγει και να κλείνει τα μικρόφωνα των μαθητών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...