285
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εγγυήτρια των ίσων ευκαιριών και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού | EPA/BOGDAN CRISTEL

Ευρώπη: Ζώνη ελευθερίας για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2021, 11:44
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εγγυήτρια των ίσων ευκαιριών και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού
|EPA/BOGDAN CRISTEL

Ευρώπη: Ζώνη ελευθερίας για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2021, 11:44

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την Ευρωπαϊκή Ενωση «ζώνη ελευθερίας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα», δηλαδή για τους ομοφυλόφιλους, τους τρανσέξουαλ, κ.λπ. Την ψηφοφορία προκάλεσε η πολωνική πρακτική καταστολής των δικαιωμάτων όλων των παραπάνω.

Η ευρωπαϊκή απάντηση ήλθε την περασμένη Πέμπτη, δύο χρόνια αφ’ ότου φορείς ΟΤΑ στην Πολωνία –περισσότεροι από εκατό- υιοθέτησαν ψηφίσματα κατά των ομοφυλοφίλων και της «ιδεολογίας τους», όπως έλεγαν. Το ψήφισμα της Ευρωβουλής εγκρίθηκε με 492 ψήφους υπέρ, 141 κατά υπήρξαν και 46 αποχές.

Τα πολωνικά ψηφίσματα, που με αυτόν τον τρόπο καταδικάστηκαν «κεντρικά» από την Ενωση, προβλέπουν αποχή από κάθε πράξη και ενέργεια ενθάρρυνσης της ανοχής στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ και, επιπλέον, οικονομικές κυρώσεις σε οργανισμούς οι οποίοι προωθούν «τη μη διάκριση και την εξομοίωση».

Οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμά τους καταδίκασαν και «την αύξηση των περιστατικών διάκρισης εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία», όπως και «τις συλλήψεις ακτιβιστών και τις απαγορεύσεις των εκδηλώσεων Pride». Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν επίσης την κυβερνητική πολιτική διακρίσεων στην Πολωνία αλλά και ανάλογα φαινόμενα στην Ουγγαρία, όπου και κάποιοι δήμοι και η κυβέρνηση της Βουδαπέστης εξέδωσαν αποφάσεις «που απαγορεύουν τη διάδοση και προώθηση της προπαγάνδας των ΛΟΑΤΚΙ».

Μάλιστα το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε συνταγματικές τροποποιήσεις που περιορίζουν περαιτέρω τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, ιδίως στην οικογενειακή ζωή.

«Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ οπουδήποτε στην ΕΕ πρέπει να απολαμβάνουν την ελευθερία να ζουν και να εμφανίζουν δημόσια τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου τους χωρίς φόβο να υποστούν μισαλλοδοξία, διακρίσεις ή διώξεις» λένε οι ευρωβουλευτές. «Οι διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης εντός της ΕΕ πρέπει να προστατεύουν και να προάγουν την ισότητα και τα δικαιώματα».

Κυρώσεις

Ακόμη, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να λάβει μέτρα (και οικονομικής φύσεως) εναντίον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, στη βάση ότι παραβιάζεται το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...