256
Ο Ράτκο Μλάντιτς στο δικαστήριο περιμένοντας να ακούσει την απόφαση για την έφεσή του | Jerry Lampen/Pool via REUTERS

Επιβεβαιώθηκε η καταδίκη σε ισόβια του Ράτκο Μλάντιτς

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 21:27
Ο Ράτκο Μλάντιτς στο δικαστήριο περιμένοντας να ακούσει την απόφαση για την έφεσή του
|Jerry Lampen/Pool via REUTERS

Επιβεβαιώθηκε η καταδίκη σε ισόβια του Ράτκο Μλάντιτς

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 21:27

Η διεθνής Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την Τρίτη κατ’ έφεση την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία – εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας από το 1992 έως το 1995.

«Το τμήμα προσφυγών επιβεβαιώνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης», δήλωσε ο Μηχανισμός για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI), που έχει την έδρα του στη Χάγη, απορρίπτοντας την έφεση του πρώην στρατηγού.

Ο 78χρονος Μλάντιτς, ο οποίος ηγήθηκε των σερβοβοσνιακών δυνάμεων την περίοδο 1992-95 στον πόλεμο της Βοσνίας, καταδικάστηκε το 2017 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και για την κατατρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού του Σαράγεβο, πρωτεύουσας της Βοσνίας, στη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας της, και την δολοφονία περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και ανηλίκων στην Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Η Σρεμπρένιτσα παραμένει η μοναδική περίπτωση γενοκτονίας επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία αναγνωρίστηκε ως τέτοια από δύο διεθνή δικαστήρια.

Η ετυμηγορία έρχεται έπειτα από δίκες 25 χρόνων στο ad hoc δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη διάρκεια των οποίων καταδικάστηκαν 90 άτομα.

Θεωρείται ευρέως ένας από τους προκατόχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του πρώτου μόνιμου δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, που επίσης εδρεύει στη Χάγη.

Οι δικηγόροι του Μλάντιτς έχουν ασκήσει έφεση επί της καταδικαστικής απόφασης με το αιτιολογικό ότι ο πρώην στρατηγός δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνος για πιθανά εγκλήματα που διέπραξαν κατώτεροί του. Είχαν ζητήσει είτε την αθώωσή του ή την διεξαγωγή νέας δίκης.

Την απόφαση χαιρέτισαν ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...