1276
Η Ελένη Χρονοπούλου σαστισμένη -όπως μαρτυρά και το βλέμμα της- κατά την παρουσία της στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, καθώς αδυνατεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που της τέθηκαν | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Επίθεση Σκέρτσου στο ΠΑΣΟΚ: «Μαρτυριάρηδες Νο2» Δουδωνής και Χρονοπούλου

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 17:07
Η Ελένη Χρονοπούλου σαστισμένη -όπως μαρτυρά και το βλέμμα της- κατά την παρουσία της στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, καθώς αδυνατεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που της τέθηκαν
|ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Επίθεση Σκέρτσου στο ΠΑΣΟΚ: «Μαρτυριάρηδες Νο2» Δουδωνής και Χρονοπούλου

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 17:07

H… νεφελώδης ασάφεια στις δηλώσεις των υποψηφίων με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή και Ελένης Χρονοπούλου – σε διαδοχικές μάλιστα τηλεοπτικές τους εμφανίσεις- για το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και το κρίσιμο θέμα της κοστολόγησής του, προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Ακη Σκέρτσου, ο οποίος στο σχετικό σχόλιό του επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό «μαρτυριάρης», όπως είχε κάνει (εδώ) με τον Γιώργο Κατρούγκαλο του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είχε πει (εδώ)για τους ελεύθερους επαγγελματίες παραμονές των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η αρχή έγινε με ένα.. σαρδάμ, κατά δήλωσή της, της κυρίας Χρονοπούλου κατά την παρουσία της στο πάνελ προεκλογικής εκπομπής της ΕΡΤ.

«Θα αυξήσουμε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσουμε», είπε κάπως απλοϊκά, η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για ανακατανομή βαρών, ερωτηθείσα για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός της  και στη συνέχεια τα πράγματα έγιναν λιγάκι χειρότερα:

«Θα αυξήσουμε τους φόρους οι οποίοι βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη», ήταν η (προφάνως λανθασμένη) διατύπωσή της.

Με ανάρτησή της λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η Ελένη Χρονοπούλου επιχείρησε να δικαιολογηθεί για την ανωτέρω απάντησή της, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πώς όσα είπε δεν ήταν παρά ένα… σαρδάμ.

«Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. “Να μειώσουμε” ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε», έγραψε κοινοποιώντας το βιντεάκι με τη δήλωσή της από την «Ομάδα Αλήθειας» (δείτε κάτω την ανάρτηση).

Και μεταξύ άλλων παρέθεσε στοιχεία από το πρόγραμμα φορολογικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ :

1.Μείωση των φόρων στη μισθωτή εργασία.
2.Μείωση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στη βενζίνη.
3.Το 2022, 150 εισηγμένες εταιρείες θα μοιραστούν 2,5 δισ. κέρδη, πόσο ρεκόρ στα χρονικά. Λέμε όχι οριζόντιο φόρο στα μερίσματα 5%, αλλά 5% εως 50.000€ και κλιμακωτο-προοδευτικό φόρο στα μερίσματα απο εκεί και πάνω.
4. Μείωση του προκλητικού αφορολόγητου των γονικών παροχών.

Οι επιεικώς ατυχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ, όμως, είχαν και συνέχεια αφού σε μία ακόμη, αυτή τη φορά στον ΣΚΑΪ, αφού επανέλαβε τα περί σαρδάμ και λεκτικού λάθους στη δήλωσή της στην ΕΡΤ, δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένη για το από πού θα αντληθούν τα φορολογικά έσοδα που αναφέρονται στο πρόγραμμα του Κινήματος.

«Θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη 150 μεγάλων εταιρειών», επανέλαβε στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή του καναλιού του Φαλήρου.

«Ποιες είναι αυτές οι μεγάλες εταιρείες ;», ρωτήθηκε.

«Ε τωρα δεν είναι δυνατόν να σας πω αυτή τη στιγμή ονόματα εταιρειών συγκεκριμένα», απάντησε εκ νέου.

«Αυτο που ξέρουμε εμείς, είναι ότι έχουμε γύρω στις…. θα μπορούσα να…», ψέλλισε σε κάποια στιγμή, για να επανέλθει στην απάντησή της λέγοντας:

«Οχι, δεν θα σας πω νούμερο για ποιο λόγο να σας πω νούμερο… Τα υπερκέρδη είναι 150 εισηγμένων εταιρειών».

Στην Ελένη Χρονοπούλου, για τους φόρους εντός εισαγωγικών -όπως η ίδια είπε- οι οποίοι θα αυξηθούν από το ΠΑΣΟΚ, απάντησε στον «αέρα» της εκπομπής» ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

«Δεν υπάρχουν εισαγωγικά. Ή θα αυξηθούν ή όχι. Δεν υπάρχουν εισαγωγικά στο να αυξηθούν. Όταν αυξάνονται φόροι, αυξάνονται», είπε ο κ. Ρωμανός, για να συμπληρώσει:

«Θέλετε να παίξετε το ρόλο της σοβαρής αντιπολίτευσης και λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χορηγός μας. Εσείς, λοιπόν, που δεν είστε χορηγοί μας προσπαθήστε να παίξετε αυτόν τον ρόλο -έστω για τα μάτια του κόσμου- και πείτε μας κάτι συγκεκριμένο γιατί μέχρι τώρα αν μου επιτρέπετε, δεν μας έχετε πει τίποτα συγκεκριμένο. Δεν μας λέτε κοστολόγηση, δεν μας λέτε ποιους φόρους, πόσο, συγκεκριμένα πράγματα, να ξέρουν πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν».

Στο ίδιο κανάλι μίλησε και ο έτερος εκ των υποψηφίων με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, ενημερώνοντας μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα του κόμματος περιλαμβάνει αύξηση στο φορολόγηση μερισμάτων από 100.000 ευρώ και πάνω, με 15%.

Ερωτηθείς για τις κλίμακες στη φορολογία των μερισμάτων,  ο κ. Δουδωνής διευκρίνισε ότι η φορολόγηση 15% αφορά τα μερίσματα άνω των 100.000 ευρώ, ενώ 5% θα είναι η φορολόγηση έως 50.000 ευρώ και 10% από 50.001 έως 100.000.

Οι διαδοχικές αυτές τοποθετήσεις των υποψηφίων με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έμειναν ασχολίαστες από τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Ακη Σκέρτσο, που δεν έμεινε απλά στον χαρακτηρισμό «μαρτυριάρηδες Νο2», αλλά απάντησε σημείο προς σημείο στα τρία νέα μέτρα που παρουσίασαν στις δηλώσεις τους: 1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, 2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και 3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

«Στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία.

»Ταυτόχρονα, οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων», τονίζει στην αρχή της δήλωσής του ο κ. Σκέρτσος και συνεχίζει:

«Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους.

»Σειρά είχε χθες και σήμερα το ΠΑΣΟΚ που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δυο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κυρίας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια «οι δυο νέοι “μαρτυριάρηδες” -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα: 1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, 2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και 3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές».

Και απαντώντας σημείο προς σημείο, ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε:

«Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

»Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%. Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον “αφελληνισμό” της ελληνικής οικονομίας.

»Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

»Σε ό,τι αφορά δε τις γονικές παροχές, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας».

Και αφού επανέλαβε ότι  η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της ΝΔ και υπηρετείται από πολλές πολιτικές μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές, ο Ακης Σκέρτσος καταλήγει στη δήλωσή του  με μία υπόσχεση:

«Σε κάθε περίπτωση, για το ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουμε αύριο με ειδικότερη ανακοίνωση ώστε να μην λέγονται αερολογίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...