517
O Κώστας Σημίτης κάνει λόγο για «προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξης» εναντίον του | SOOC

Επίθεση Σημίτη σε Μαξίμου: «Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εξουσίας»

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 11:59
O Κώστας Σημίτης κάνει λόγο για «προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξης» εναντίον του
|SOOC

Επίθεση Σημίτη σε Μαξίμου: «Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εξουσίας»

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 11:59

Το μήνυμα ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει, αλλά και ότι σκοπεύει να απαντήσει στις συκοφαντίες αφού διαπιστώσει «ποιοι εμπλέκονται» έστειλε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μια πρώτη αντίδρασή του στην είδηση ότι από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και προσώπων του περιβάλλοντός του.

Ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για «προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξης» εναντίον του και επιτέθηκε στο Μαξίμου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας» – μια δήλωση που αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας.

«Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει:

«Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είναι μεταξύ των προσώπων για τα οποία διατάχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών, σχολίασε:

«Δεν με εκπλήσσει. Εδώ και καιρό υπάρχει μια επιχείρηση στοχοποίησης του κ. Σημίτη». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσέθεσε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εφαρμογή το «δόγμα Πολάκη» για διώξεις πολιτικών αντιπάλων του Μαξίμου. Προειδοποίησε δε την κυβέρνηση ότι «η Δημοκρατία εκδικείται». Ο πρώην υπ. Δημόσιας Τάξης είπε ότι έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς του. «Θα γίνει μπούμερανγκ όλη αυτή η υπόθεση» τόνισε.

Τι αναφέρουν «Τα Νέα»

Το έγγραφο που αποκάλυψαν «Τα Νέα» στο φύλλο της Τετάρτης φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 6571/2018 και ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2018 και υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τμήματος διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Δημήτρη Καυκαλά.

Οπως αναφέρεται, το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην Πρωθυπουργού και των έξι άλλων ατόμων που αναφέρονται σε αυτό γίνεται στο πλαίσιο έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4557/2018.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι έργο της Αρχής είναι:

«α) η λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας,

β) ο προσδιορισμός των σχετιζόμενων με την τρομοκρατία προσώπων και η επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων εις βάρος τους και εις βάρος προσώπων που καθορίζονται με Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οργάνων του ή με Αποφάσεις και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης,

γ) ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που αναφέρονται στην περίπτωση αα” της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3213/2003 (Α” 309)».

Το έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και των υπόλοιπων έξι προσώπων απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα!

Δικαστικές πηγές, πάντως, που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», σημείωναν για το θέμα, πως η παραγγελία της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών  δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ύποπτη ροή χρήματος πολύ περισσότερο δεν ισοδυναμεί με ευρήματα ποινικώς αξιολογήσιμα. Ο δρόμος, άλλωστε, είναι μακρύς, έσπευσαν να υπογραμμίσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...