570
Η Τζιλ Μπάιντεν συνάντησε την Ολένα Ζελένσκα στο Ουζχόροντ της Ουκρανίας | Susan Walsh/Pool via REUTERS

Επίσκεψη- έκπληξη της Τζιλ Μπάιντεν στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2022, 15:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/5/2022, 17:22
Η Τζιλ Μπάιντεν συνάντησε την Ολένα Ζελένσκα στο Ουζχόροντ της Ουκρανίας
|Susan Walsh/Pool via REUTERS

Επίσκεψη- έκπληξη της Τζιλ Μπάιντεν στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2022, 15:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/5/2022, 17:22

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν μετέβη την Κυριακή στην Ουκρανία σε μια επίσκεψη- έκπληξη, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τύπου της και συναντήθηκε με την ουκρανή ομόλογό της, Ολένα Ζελένσκα, σε ένα σχολείο κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.

«Ηθελα να έρθω για τη Γιορτή της Μητέρας. Σκέφτηκα πως ήταν σημαντικό να δείξω στον ουκρανικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων, διαβεβαιώνοντας πως «ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Η Μπάιντεν και η Ζελένσκα αγκαλιάστηκαν και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ προσέφερε ένα μπουκέτο λουλούδια στη σύζυγο του ουκρανού προέδρου.

Είναι η πρώτη φορά που η Ζελένσκα εμφανίζεται δημοσίως από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε ένας αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο γυναίκες είχαν ανταλλάξει μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ήθελα να έρθω για τη Γιορτή της Μητέρας» είπε η Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, που ήταν παρόντες μόλις ξεκίνησε η συνάντηση, σε μια μικρή τάξη ενός σχολείου που έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Η Ζελένσκα της απάντησε στα ουκρανικά, με τις δηλώσεις της να μεταφράζονται από έναν διερμηνέα.

«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια πολύ θαρραλέα πράξη σας», είπε.

«Διότι κατανοούμε τι χρειάζεται προκειμένου η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έρθει εδώ, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου όπου στρατιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα καθημερινά, όπου οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούν καθημερινά, ακόμα και σήμερα», συμπλήρωσε η Ζελένσκα.

Η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των δύο γυναικών διήρκησε περίπου μία ώρα, προτού συναντηθούν με παιδιά πρόσφυγες.

Στη συνέχεια, η Τζιλ Μπάιντεν αποχώρησε προς τα σύνορα με τη Σλοβακία.

Στη Σλοβακία συνάντησε ουκρανούς πρόσφυγες

Λίγη ώρα νωρίτερα, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ συναντήθηκε με ουκρανούς πρόσφυγες στην ανατολική Σλοβακία, στην τελευταία ημέρα της περιοδείας της στη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Η Τζιλ Μπάιντεν επισκέφθηκε τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες για να συναντήσει αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί, όπως και γυναίκες και παιδιά που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

Στο Κόσιτσε της Σλοβακίας, συναντήθηκε με ουκρανούς πρόσφυγες – Susan Walsh/Pool via REUTERS

Η Μπάιντεν συνομίλησε με οικογένειες προσφύγων, εθελοντές και εργαζόμενους σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Κόσιτσε, στην ανατολική Σλοβακία, ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης για πάνω από 400.000 ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα προς τη Σλοβακία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

«Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος, καταλάβαμε ότι πουθενά στην Ουκρανία δεν υπάρχει ασφάλεια», είπε στην Μπάιντεν η Βικτόρια Κούτοτσα, μια δασκάλα, η οποία έφυγε από την πόλη Ούζχοροντ, στη δυτική Ουκρανία, μαζί με την επτάχρονη κόρη της.

Η σύζυγος του αμερικανού προέδρου, την ρώτησε πώς εκείνη εξηγεί τον πόλεμο στα παιδιά.

«Είναι πολύ δύσκολο να τον εξηγήσεις. Το μόνο που είπα είναι ότι υπάρχει ένας πόλεμος και δεν μπορώ να τον εξηγήσω, διότι δεν γνωρίζω καν τον εαυτό μου», απάντησε η ουκρανή πρόσφυγας.

«Είναι παράλογο», της είπε η Μπάιντεν, προτού αγκαλιάσει τη μητέρα και το παιδί της.

Η Τζιλ Μπάιντεν επισκέφθηκε, επίσης, ένα σχολείο όπου φοιτούν μικροί πρόσφυγες.

«Οι καρδιές του αμερικανικού λαού είναι με τις μητέρες της Ουκρανίας», τόνισε, ευχόμενη στις γυναίκες του σχολείου μια όμορφη Γιορτή της Μητέρας.

Μια γυναίκα τής είπε πως νιώθει ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να τους εξηγήσει κάποιος τον πόλεμο.

«Εχουν ανάγκη να κατανοήσουν γιατί βρισκόμαστε εδώ και γιατί λαμβάνουμε βοήθεια, γιατί έχουμε χωρίσει από τους συζύγους μας. Εχουν ανάγκη να κατανοήσουν τι συμβαίνει», σημείωσε.

Αργότερα, η Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Βίσνε Νεμέτσκε, τον κυριότερο συνοριακό σταθμό στα 98 χιλιόμετρα συνόρων που μοιράζονται η Σλοβακία με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...