190
Ο Ερντογάν με το κασκόλ της εθνικής Τουρκίας στον αγώνα της ομάδας με τη Μολδαβία για τα προκριματικά του Euro 2020 | REUTERS/Murad Sezer

Ο Ερντογάν επιμένει: Θα κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 08:45
Ο Ερντογάν με το κασκόλ της εθνικής Τουρκίας στον αγώνα της ομάδας με τη Μολδαβία για τα προκριματικά του Euro 2020
|REUTERS/Murad Sezer

Ο Ερντογάν επιμένει: Θα κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 08:45

Σε μια νέα αναφορά στο ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί -έστω και στο όνομα για να είναι η είσοδος δωρεάν- προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εζήλωσε μάλιστα και τη δόξα γλωσσολόγου, επιχειρώντας να ετυμολογήσει όπως τον συμφέρει τη λέξη «Ιστανμπούλ».

Σε μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών την Κυριακή 31 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή.

«Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: “Όσον αφορά στην Αγιά Σοφία, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν;” Και έτσι τους είπα “όχι”.

» Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Οχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο “μουσείο” και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί».

Η Αγία Σοφία είναι μουσείο από τη δεκαετία του ’30 ενώ πιο πρόσφατα, τη δεκαετία του ’80, έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο στη λίστα της Unesco, οπότε η αλλαγή χρήσης δεν είναι αυτονόητα εύκολη.

Για την Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι “Ισλάμ μπολ” (άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...