821
Ο υπαίθριος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου | Υπουργείο Πολιτισμού

Επέκταση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου από το ΥΠΠΟΑ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 16:14
Ο υπαίθριος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου
|Υπουργείο Πολιτισμού

Επέκταση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου από το ΥΠΠΟΑ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 16:14

Σε επέκταση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χίου προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με προϋπολογισμό €16.960.000, ποσό που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η επέκταση αποφασίστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο κατά την επίσκεψη της υπουργού Λίνας Μενδώνη στη Χίο όπου συσκέφθηκε με τον δήμαρχο του νησιού, Σταμάτη Κάρμαντζη. Για τον σκοπό αυτό ο δήμος παραχώρησε στο ΥΠΠΟΑ έκταση 8,5 στρεμμάτων. 

Με την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, η υλοποίηση της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του αρχαιολογικού μουσείου, καθώς και η προετοιμασία της επανέκθεσης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Αποψη της εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου (Υπουργείο Πολιτισμού)

Οπως δήλωσε η κυρία Μενδώνη, «Μετά την πάροδο σχεδόν εξήντα ετών λειτουργίας, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, και βραβευμένο κτιριακό συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη, εμφανίζει έντονη επιβάρυνση λόγω παλαιότητας και περιβαλλοντικών συνθηκών. 

» Η επέκταση του κτιρίου, με τον διπλασιασμό των εκθεσιακών και αποθηκευτικών χώρων του, γίνεται με απόλυτο σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό του. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει διαφορετικά, αφού η αρχιτεκτονική μελέτη της επέκτασης εκπoνείται από τον ίδιο τον Δημήτρη Αντωνακάκη. Οι εγκαταστάσεις του εκσυγχρονίζονται με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας, ασφάλειας και προσβασιμότητας.

» Η αναβάθμιση των μουσειακών υποδομών της χώρας, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού που Αθλητισμού που αναπτύσσει ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειών, δράσεων και έργων, ώστε τα ελληνικά μουσεία να εκσυγχρονιστούν με βάση τα σύγχρονα μουσειακά πρότυπα. Με την ολοκλήρωση του έργου, η Χίος θα αποκτήσει ένα μουσείο, το οποίο θα προβάλλει το πολιτιστικό της απόθεμα με τον τρόπο που του αξίζει».

Το κτιριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ τον Ιούνιο του 2021, ενώ ακολούθησε η έγκριση της αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής προμελέτης.  Το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από επτά στατικώς ανεξάρτητα κτίρια. Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου ακολουθεί τις βασικές αρχές αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του υπάρχοντος συγκροτήματος. 

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, ο χώρος της υποδοχής (εκδοτήρια εισιτηρίων, βεστιάριο, χώρος παράλληλων εκδηλώσεων, βοηθητικοί χώροι), οι αποθηκευτικοί χώροι, το πωλητήριο, οι χώροι των εκθέσεων και τα εργαστήρια συντήρησης, διπλασιάζονται.

Προβλέπεται, επίσης, η προσθήκη νέων εκθεσιακών χώρων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ανεξάρτητης από τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, καθώς και χώρου μηχανολογικών εγκαταστάσεων απαραίτητου για την ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτηρίου και την κάλυψη των αναγκών των χώρων επέκτασής του. 

Ως προς την εξασφάλιση της προσβασιμότητας του Μουσείου σε ΑμεΑ, προβλέπεται η δημιουργία υπόγειας σήραγγας εξωτερικά που μέσω του νέου ανελκυστήρα θα οδηγεί στον χώρο του εκδοτηρίου εισιτηρίων. Η κίνηση μεταξύ των χώρων εσωτερικά εξασφαλίζεται, είτε με κεκλιμένες διαδρομές είτε με ανελκυστήρες, ώστε όλοι οι χώροι του Μουσείου να είναι καθολικά προσβάσιμοι.

Το συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου (Υπουργείο Πολιτισμού)

Σχετικά με την ιστορία του κτιρίου του αρχαιολογικού μουσείου Χίου

Το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου έργο των αρχιτεκτόνων Σουζάνας Αντωνακάκη, Δημήτρη Αντωνακάκη και Ελένης Δεσύλλα, προέκυψε μετά από τη διάκριση της μελέτης τους με Α΄ Βραβείο σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό το 1965. Το κτίριο έχει θεωρηθεί πρότυπο και η μελέτη έχει δημοσιευθεί πολλές φορές από την εποχή της υλοποίησής του μέχρι σήμερα σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. 

Κύρια χαρακτηριστικά του Μουσείου την εποχή της κατασκευής του ήταν η προσαρμογή στα δεδομένα του εδάφους και του περιβάλλοντος, η δυνατότητα ανεξάρτητων εισόδων στο Μουσείο, στις περιοδικές εκθέσεις και στα εργαστήρια μέσα από ελεγχόμενους υπαίθριους χώρους – εσωτερικές αυλές, η συσχέτιση κλειστών και ανοικτών χώρων στις αίθουσες εκθέσεων του Μουσείου.

Συν τω χρόνω στο κτίριο έγιναν ποικίλες παρεμβάσεις που αλλοίωσαν τον χαρακτήρα και τον αρχικό σχεδιασμό του, όπως, κάλυψη των αυλών με πρόχειρες μεταλλικές οροφές και ψευδοροφές, σφράγιση των παραθύρων εσωτερικά και δημιουργία ενός περίκλειστου περιβάλλοντος ανακυκλούμενου αέρα, κατάργηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και μετατροπή της σε πολυδιασπασμένο αποθηκευτικό χώρο.

Το υφιστάμενο κτίριο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες, σε 2.520 τ.μ. Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ, το εμβαδόν της επέκτασης, στην οποία θα στεγαστούν νέοι εκθεσιακοί και αποθηκευτικοί χώροι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τεχνικές εγκαταστάσεις, υπολογίζεται σε 1.960 τ.μ.

Οι μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου εκπονούνται με δαπάνη της ανώνυμης εταιρείας «DIMAND Α.Ε.», με σκοπό τη δωρεά της προς το Ελληνικό Δημόσιο (ΦΕΚ Β’ 6057/22.12.2021).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...