225
Ο Χρήστος Σταϊκούρας είδε το δεκαετές να εκτοξεύεται (επάνω) και να αποκλιμακώνεται (κάτω) μέσα σε λίγες ώρες χάρη στην παρέμβαση της ΕΚΤ | SOOC/CreativeProtagon

«Εμβόλιο» για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο απέναντι στον κορονοϊό η απόφαση της ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 11:07
Ο Χρήστος Σταϊκούρας είδε το δεκαετές να εκτοξεύεται (επάνω) και να αποκλιμακώνεται (κάτω) μέσα σε λίγες ώρες χάρη στην παρέμβαση της ΕΚΤ
|SOOC/CreativeProtagon

«Εμβόλιο» για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο απέναντι στον κορονοϊό η απόφαση της ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 11:07

Μεγάλη ανάσα στα ελληνικά ομόλογα έδωσε η επικών διαστάσεων απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τα συμπεριλάβει στο έκτακτο πρόγραμμα παρέμβασης ύψους 750 δισ. ευρώ, για τον κορονοϊό (εδώ).

Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε δραστικά στο 2,8% από το 4,5% που είχε φθάσει την Τετάρτη.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αυτό το νέο πρόγραμμα η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ. Τα δεκαετή ομόλογα είχαν αποκλιμακωθεί σε ιστορικά χαμηλά, περί το 1%, πριν από μερικές εβδομάδες, όμως η κρίση του κορονοϊού και ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια οικονομία τα οδήγησαν σε επικίνδυνα ύψη.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν αποκλεισμένα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το περίφημο QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το 2015, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει την απαραίτητη πιστοληπτική διαβάθμιση εκ μέρους των κυριότερων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την απόφαση που ελήφθη στη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, δήλωσε ότι «οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση. Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...