225
Το αντιικό της Pfizer αποτελείται από δύο διαφορετικά χάπια | Pfizer/Handout via REUTERS

ΕΜΑ: Εγκρίνεται υπό όρους το χάπι της Pfizer για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2022, 16:32
Το αντιικό της Pfizer αποτελείται από δύο διαφορετικά χάπια
|Pfizer/Handout via REUTERS

ΕΜΑ: Εγκρίνεται υπό όρους το χάπι της Pfizer για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2022, 16:32

Υπό όρους άδεια χορήγησης στο αντιικό φάρμακο της Pfizer συνέστησε το μεσημέρι της Πέμπτης η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η άδεια αφορά τους ενήλικες που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, διατρέχουν κίνδυνο βαριάς νόσησης και βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου, δηλαδή δεν χρειάζονται οξυγόνο.

Το Paxlovid είναι το πρώτο αντιικό χάπι του κορονοϊού που συστήνει η ΕΜΑ για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας χορηγούνται τα αντιικά χάπια της MSD (Μerck στις ΗΠΑ), για τα οποία υπάρχει σύσταση και όχι έγκριση.

Το φάρμακο της Pfizer, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΑ, δρα μειώνοντας την ικανότητα του κορονοϊού να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό.

Η ΕΜΑ έλαβε την απόφαση αξιολογώντας τα δεδομένα από μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, κατά την οποία φάνηκε ότι η λήψη του αντιικού, μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στο νοσοκομείο ή τους θανάτους σε ασθενείς που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.

Η πλειονότητα των ασθενών στη μελέτη είχε μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ΕΜΑ στην ανακοίνωσή της, σε εργαστηριακές μελέτες φάνηκε ότι το αντιικό είναι δραστικό και στη μετάλλαξη Ομικρον.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου ήταν γενικά ήπιες, όμως όπως έχει γίνει γνωστό, το Paxlovid επηρεάζει τη δράση άλλων φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για το ιστορικό του ασθενούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που λαμβάνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...