336
|

Χιλιάδες πεταλούδες στην Αθήνα

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 16 Σεπτεμβρίου 2013, 00:10

Χιλιάδες πεταλούδες στην Αθήνα

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 16 Σεπτεμβρίου 2013, 00:10

Σκεφτείτε πώς θα ήταν αν ανάμεσα στις οδούς Ακαδημίας και Σόλωνος, στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκατε κολλημένες χιλιάδες άσπρες, χάρτινες πεταλούδες. Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία στις 20 Σεπτεμβρίου -17.00 έως 21.00- να συμμετάσχουν στο κίνημα ειρήνης και αλληλεγγύης, κολλώντας χάρτινες πεταλούδες με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος είναι και διοργανωτής της εκδήλωσης.

Το σκεπτικό μιας πόλης από πεταλούδες ξεκίνησε από τον καλλιτέχνη Μίλαν Ράι (Milan Rai), ο οποίος συνειδητοποίησε πόσα πράγματα μπορεί να διδάξει αυτό το ευάλωτο πλάσμα της φύσης. Η πεταλούδα είναι ένα αισθαντικό σύμβολο της μεταμόρφωσης. Από τη στιγμή που βγαίνει από το κουκούλι της, έχει να αντιμετωπίσει καταιγίδες, βροχές, καύσωνες, ρύπανση, καθώς και την απώλεια του φυσικού της περιβάλλοντος. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, πετάει ανάμεσά μας για να σκορπίσει χρώματα και χαρά στον κόσμο, μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Μίλαν χρησιμοποιεί άσπρες πεταλούδες ως το κομμάτι της εγκατάστασής του ως σύμβολο αγνής μεταμόρφωσης και ελπίδας. Πιστεύει πως ο καθένας, σαν μια πεταλούδα, έχει τη δύναμη να μεταμορφωθεί και όταν αυτή η αλλαγή ολοκληρωθεί συλλογικά, τότε είναι που θα μπορέσουμε να δούμε να πραγματοποιούνται θαύματα. Τοποθετεί άσπρες χάρτινες πεταλούδες οπουδήποτε στην πόλη, είτε σε έναν ξεχασμένο και διαλυμένο παράδρομο, σε ένα κομμάτι τοίχου, είτε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ή στον κορμό ενός δέντρου δίπλα από το πεζοδρόμιο. Έτσι, ξεκίνησε να δημιουργεί μια πόλη από πεταλούδες.

Τώρα, αυτό που επιθυμεί είναι οι πεταλούδες του να ταξιδέψουν σε όλη τη Γη, δημιουργώντας έναν κόσμο γεμάτο από αυτές, ο οποίος θα διαδώσει το μήνυμα της ελπίδας και της δύναμης να μεταμορφώσουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον γύρω μας. Ένα περιβάλλον που είναι συνειδητοποιημένο και έτοιμο να στηριχτεί στη δύναμή του και να αναδυθεί από τις καθημερινές σκληρές συνθήκες ζωής και για μια φορά να ανοίξει τα μάτια του και να δει πόσο πραγματικά εκπληκτική και εξαίσια είναι η ζωή μιας πεταλούδας.

Δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο κολλώντας μια χάρτινη πεταλούδα κάπου σε έναν τοίχο, αλλά σίγουρα τη διάθεσή μας και αυτό είναι μια αρχή…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News