Τρίτη, όπως Σάββατο
Τρίτη, όπως Σάββατο
Το Πάσχα του 1996 ήταν στις 14 Απριλίου. Τρεις ημέρες νωρίτερα η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κατακτούσε το πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της στο Παλέ ντε Μπερσί με το πολυσυζητημένο κόψιμο του Βράνκοβιτς.
Τη διεξαγωγή εκείνου του φάϊναλ φορ και κυρίως τη ζωντανή τηλεοπτική αναμετάδοσή του, ενόσω πλησίαζε το Πάσχα, δεν είχε παραλείψει να στιγματίσει ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, καταλογίζοντας σε διοργανωτές, ομάδες (πλην της ελληνικής), κανάλια κλπ πρόθεση να κρατήσουν τους πιστούς μακριά από τις εκκλησίες και τα πάθη του Χριστού. Απάντηση (επί της ουσίας) στην τοποθέτηση αυτή της εκκλησίας, απ’ όσο θυμάμαι, δεν υπήρξε ο δε Παναθηναϊκός αρκέσθηκε να αναφερθεί στον κανονισμό της FIBA και στις τυχόν συνέπειες που θα είχε η μη συμμετοχή του (λόγω εορτών) στη διοργάνωση.
Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα εύκολα διαπίστωνε κανείς, ότι μηδενική υπήρξε η εγχώρια αθλητική δραστηριότητα από τις 3 έως τις 5 Απριλίου 2010. Ξεφυλλίζοντας τις κυριακάτικες εφημερίδες (του Σαββάτου) πρόσεξα πως τα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Αγγλίας κ.α.) συνεχίσθηκαν κανονικά τις ημέρες του καθολικού Πάσχα, που ως γνωστόν φέτος συνέπεσε με το ορθόδοξο. Χώρες με δεδομένη την έντονη παρουσία της εκκλησίας στην κοινωνική ζωή τους (π.χ. Ιταλία, Ισπανία) έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα, πως όποιοι θέλουν μπορούν να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα με την αγαπημένη τους ομάδα, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό εορτολόγιο.
Στη χώρα μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο κι η ευθύνη δεν είναι της εκκλησίας. Το κράτος (σε κάθε του μορφή) εδώ και πολλά χρόνια βολεύεται να διακόπτει τη λειτουργία του, ξεπερνώντας κατά πολύ τις τέσσερις επίσημες αργίες. Από κοντά κόμματα και φορείς πολιτών (αν υπάρχουν τέτοιοι), κάνουν τα στραβά μάτια καθώς βλέπουν βασικές υποδομές μιας πόλης όπως η Αθήνα να αργούν, χωρίς να υπάρχει αποχρών λόγος.
Ετσι ο ΟΑΣΑ, που κατά τον ισολογισμό της 31.12.2008 είχε αρνητική καθαρή θέση 838,6 εκατ. Ευρώ, αποφασίζει (και διατάζει;), ότι κατά τις αργίες του Πάσχα 2010 τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα υπολειτουργούν ενώ το Μ. Σάββατο θα αποσύρονται σταδιακά, ώστε να βρίσκονται από τις 23:00 στα αμαξοστάσια.
Και σήμερα Τρίτη, 6 Απριλίου 2010, (που ο ΟΑΣΑ μυστηριωδώς συγκαταλέγει στις αργίες του Πάσχα) τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν με ωράριο Σαββάτου. Ισως, επειδή αύριο Τετάρτη θα είναι για πολλούς Κυριακή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
