515
|

Πράσινες ιδέες και κρίση

Avatar protagon.import 28 Σεπτεμβρίου 2011, 07:46

Πράσινες ιδέες και κρίση

Avatar protagon.import 28 Σεπτεμβρίου 2011, 07:46

Κυβερνώ σημαίνει μεταξύ άλλων και προβλέπω. Μέσα στη δίνη της κρίσης, τέτοιου είδους απαιτήσεις ξεχνιούνται, καταντούν γραφικές σκέψεις που τις κρατάμε για αργότερα. Μα αυτό το αργότερα εμφανίζεται μπροστά μας κάθε τόσο θυμίζοντας μας πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να αποκτήσει η Ελλάδα προσανατολισμό. Πόσο νόημα έχει να μιλάμε σήμερα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας, για νέους τρόπους ανάταξης της εγχώριας παραγωγικής βάσης, για την περιβαλλοντική διάσταση της οικονομικής διαχείρισης; Πόσο νόημα έχει να αναρωτιόμαστε αν και κατά πόσο είναι εφικτή μια πολιτική ανάπτυξης με χαρακτηριστικά αειφορίας; Έχει νόημα και λόγο ή πρόκειται για γραφικότητες και το καλύτερο είναι να αρκεστούμε στις ατέρμονες συζητήσεις περί ελλειμάτων, φρούδων πλεονασμάτων, άμεσων μέτρων, πλήρους εφαρμογής αυτών, νέων μέτρων, πολιτικών και κυρίως ηθικών δεσμεύσεων; 

Ακριβώς επειδή φαντάζει ατόπημα το να μιλάμε για τα πρώτα και καθήκον το να μιλάμε για τα δεύτερα, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για πράγματα που δεν είναι του σημερινού παρόντος, αλλά του διαρκούς παρόντος: το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας και η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση του. Να μιλήσουμε για αυτά, αλλά πώς και με ποιους;

Πριν από ενάμισυ χρόνο, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία περιβάλλοντος και πολιτισμού (ΕΛΕΤ)  και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου (ΕΚΕΠΕΚ), απεύθυναν ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες της χώρας ξεκινώντας μια δημόσια συζήτηση στο διαδίκτυο για τις προοπτικές μιας εναλλακτικής αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα, «Μετάβαση σε μια Πράσινη Ελλάδα [2010-2020]».

Η ανταπόκριση για συμμετοχή σε αυτόν τον δια-κοινωνικό διάλογο  ήταν πολύ θετική. Κατατέθηκαν περί τις εβδομήντα προτάσεις. Πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και του επιχειρηματικού κλάδου, με ειδική γνώση στις πολιτικές της πράσινης ανάπτυξης (ενέργεια, γεωργία, οικιστική πολιτική, πολιτική μεταφορών κτλ.) διατύπωσαν άμεσες και πρακτικές προτάσεις πέρα από πολιτικά συνθήματα και συμβολικές αναφορές. Αφήνοντας την τρέχουσα τεχνική διαχείριση της κρίσης στους πολιτικούς αρμόδιους, το ενεργό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας κινητοποιήθηκε προτείνοντας τρόπους πολιτικής διαχείρισης του παραγωγικού τομέα της χώρας. Μια μορφή συμμετοχικής δράσης, δείγμα πολιτικής συμπεριφοράς, αυτήν που νομίζαμε, και εν μέρει δικαίως, ότι απωλέσαμε.

Μεταξύ των προτάσεων είναι: αξιοποίηση απορριμματογενών πόρων από τις ελληνικές επιχειρήσεις για παραγωγή ενέργειας, νέο πλαίσιο λογιστικής και λογοδοσίας για τους ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, ριζικές τροποποιήσεις στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό και στους όρους δόμησης που συνοδεύουν τα ρυμοτομικά σχέδια, αλλά και στην πολεοδομική νομοθεσία, προώθηση εφαρμογών της ηλιακής ενέργειας και του βιοκλιματικού σχεδιασμού και σε παλαιά κτήρια με μικρό κόστος, τρόποι ανάπτυξης-παραγωγής τεχνολογίας πράσινης ενέργειας για χρήση κτιρίων, πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και απελευθέρωση του κέντρου της Αθήνας από αυτοκίνητα, μετατροπή συμβατικών αυτοκινήτων σε υβριδικά, εγχώρια κατασκευή μικρών αυτοκινήτων πόλης, ανάπτυξη πράσινου/αλιευτικού τουρισμού κτλ.

Επισκεφτείτε την ειδική ιστοσελίδα http://www.diavouleusi.eliamep.gr/, σχολιάστε και πείτε ποιες προτάσεις βρίσκετε ενδιαφέρουσες και άμεσα εφαρμόσιμες.

Επίσης, απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση σε όλους όσοι είναι ειδικοί στις επιμέρους θεματικές, σε επιστήμονες, αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με σχετική εμπειρία να επισκεφτούν την ιστοσελίδα, να διαβάσουν, να κρίνουν και να (αντι)προτείνουν.

*Η Δρ. Φιλίππα Χατζησταύρου είναι Ερευνήτρια και Υπεύθυνη Ιστοσελίδων ΕΛΙΑΜΕΠ. Υπεύθυνη Πρωτοβουλίας «Μετάβαση σε μια Πράσινη Ελλάδα [2010-2020]»
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News