376
|

«Αντιεξουσιαστές» και «Αστυνομία»

Avatar Νίκος Κακαρίκας 18 Απριλίου 2015, 09:26

«Αντιεξουσιαστές» και «Αστυνομία»

Avatar Νίκος Κακαρίκας 18 Απριλίου 2015, 09:26

Όταν είδα την Πέμπτη τον καβαλάρη της ΕΛ.ΑΣ με την GoPro κάμερα στο κράνος του, η πρώτη μου αντίδραση ήταν θετική. Σκέφτηκα πως ίσως η ηγεσία του υπουργείου θέλει να εφαρμόσει αυτό που κάνουν στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, έτσι ώστε:

α) να δικαιώνονται οι πολίτες όταν καταγγέλλουν υπερβάσεις καθήκοντος και άσκοπη βία
β) να έχει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ μια εικόνα από τη γενική συμπεριφορά των οργάνων της στον δρόμο, όχι μόνο για τον έλεγχό τους, αλλά όταν χρειάζεται και επιβάλλεται για την επιβράβευσή τους.

Δυστυχώς για μένα, αλλά και για το Σώμα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ο συγκεκριμένος ένστολος δεν είχε τέτοιες διαταγές. Το θέμα είναι να μάθουμε για ποιους λόγους ήθελε το συγκεκριμένο υλικό και γιατί κανένας από τους ανωτέρους ή τους συναδέλφους του στον δρόμο δεν τον ρώτησαν γιατί είχε τοποθετήσει την κάμερα στο κράνος του. Ο κ. Πανούσης μπορεί να επικαλείται τους επαγγελματίες μπαχαλάκηδες αλλά έχω την εντύπωση πως το μπάχαλο που επικρατεί στους κόλπους των ΔΕΛΤΑ είναι ανώτερο.

Από την άλλη πλευρά, είχα χρόνια να δω τα ΜΑΤ τόσο συγκρατημένα. Τα χημικά, όπως και οι κρότου-λάμψης, που έπεσαν έξω από την Πρυτανεία το απόγευμα αλλά και όλο το βράδυ, ήταν ελάχιστα σε σύγκριση με αυτό που έχουμε βιώσει τα τελευταία 4 χρόνια. Οι αντεπιθέσεις τους επίσης ήταν μάλλον χλιαρές. Η στάση τους ήταν κατά 95% αμυντική και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην οδό Στουρνάρη, τουλάχιστον μέχρι τις 23:00 που ήμουν εκεί. Το αναφέρω γιατί διάβασα σε διάφορα sites και blogs πως τα χημικά έπεφταν βροχή και αυτά δεν συνέβαιναν ούτε επί Σαμαρά.

Και, τέλος, φτάνουμε στους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές», τουλάχιστον σε αυτούς που είδα να συμμετέχουν στα επεισόδια, και όχι σε αυτούς που συμμετείχαν στην πορεία της Πέμπτης. Σίγουρα δεν είναι ξένοι πράκτορες. Σίγουρα δεν είναι μισθοφόροι, όπως είπε ο κ. Πανούσης. Σίγουρα, επίσης, δεν ξύπνησαν ένα πρωί και ήταν «αναρχικοί». Είναι δεδομένο πως κάποιοι τους έχουν γανώσει το κεφάλι με επαναστατικά τσιτάτα. Μερικοί από αυτούς ακόμα έφηβοι, 15χρονα και 16χρονα. Θυμάμαι πως ο κ. Πανούσης είχε δηλώσει πως «τα χημικά τελείωσαν, εκτός αν πάμε σε πόλεμο». Τουλάχιστον για μένα, ήταν ιδιαιτέρως κωμική η σκηνή να βλέπω τον «μισθοφόρο μπαχαλάκια», κατά τον κ. Πανούση πάντα, να φωνάζει στα ΜΑΤ που ήταν στα Προπύλαια: «τώρα δεν έχει δακρυγόνα, τέλος τα δακρυγόνα, να δω τι θα κάνετε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News