324
Η προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων για τον κορονοϊό από τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας θα σώσει εκατομμύρια ζωές | REUTERS/Sandra Sanders

Εκκληση στον Μπάιντεν από 175 πρώην ηγέτες και νομπελίστες να εξαιρέσει τα εμβόλια από τις πατέντες

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2021, 10:36
Η προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων για τον κορονοϊό από τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας θα σώσει εκατομμύρια ζωές
|REUTERS/Sandra Sanders

Εκκληση στον Μπάιντεν από 175 πρώην ηγέτες και νομπελίστες να εξαιρέσει τα εμβόλια από τις πατέντες

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2021, 10:36

Περισσότεροι από 60 πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους άλλοτε ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και πάνω από 100 νομπελίστες, απηύθυναν έκκληση στον Τζο Μπάιντεν, να ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων για τον κορονοϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

Αυτό θα επέτρεπε να αυξηθούν θεαματικά οι παραγωγικές δυνατότητες και να επιταχυνθεί η αντίδραση στην πανδημία στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αναγκαστούν να περιμένουν χρόνια προτού φθάσουν επαρκείς ποσότητες δόσεων εμβολίων σ’ αυτές, εξήγησαν σε κοινή επιστολή τους.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι κανένας δεν είναι ασφαλής ωσότου όλοι μας να είμαστε ασφαλείς, και τώρα, ενόψει G7, παρουσιάζεται μια ασύγκριτη ευκαιρία να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν», είπε ο Γκόρντον Μπράουν, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο της Ομάδας των Επτά.

Αυτοί που υπογράφουν την επιστολή, ζητούν από τον Μπάιντεν να ταχθεί υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν η Νότια Αφρική και η Ινδία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και η οποία προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων για τον κορονοϊό και των θεραπειών για την COVID-19, από τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

Στο κείμενο τονίζεται ότι, με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής εμβολίων, οι περισσότερες φτωχές χώρες θα υποχρεωθούν να περιμένουν τουλάχιστον έως το 2024, πριν φτάσουν στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

«Νέες μεταλλάξεις του ιού θα συνεχίσουν να στοιχίζουν ζωές και να πλήττουν τη διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία μας ωσότου οι πάντες, όλοι μας, να έχουμε πρόσβαση σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», εξήγησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες και τις υπογράφουσες το κείμενο είναι οι Φρανσουά Ολάντ, Μέρι Ρόμπινσον, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο, Χουάν Μανουέλ Σάντος, Ελεν Τζόνσον-Σίρλιφ –πρώην πρόεδροι της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Βραζιλίας, της Κολομβίας και της Λιβερίας – και η Ελεν Κλαρκ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Την πρωτοβουλία για την επιστολή και τον συντονισμό της ανέλαβε η People’s Vaccine Alliance (Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια), στην οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 50 οργανώσεις και οργανισμοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News