407
| George Vitsaras / SOOC

Τι σημαίνει για την Αττική το «κόκκινο» που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 21:27

Τι σημαίνει για την Αττική το «κόκκινο» που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 21:27

«Κόκκινη» θα βαφτεί η Αττική, αν εισακουστεί από την κυβέρνηση η εισήγηση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης.

Αν το σκεφτεί κανείς, η Αττική δεν βρέθηκε ποτέ «αυτοτελώς» στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη ούτε καν πριν το δεύτερο lockdown. Κι όμως, με βάση την εισήγηση των επιδημιολόγων της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αλλάζει χρώμα και συμπαρασύρει μια σειρά δραστηριοτήτων.

Μετά από πολλές συσκέψεις και συζητήσεις, όπως αυτή που έγινε ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη στο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης κατέστη σαφές ότι η Αττική δεν είναι καν στο «πορτοκαλί», τουναντίον φλέρταρε έντονα με το «κόκκινο». Και με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να μην ξαναδούμε όσα είδαμε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο, οι αποφάσεις λαμβάνονται προληπτικά, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση και η πίεση στο σύστημα Υγείας να μην γιγαντωθεί σε μη διαχειρίσιμο βαθμό.

Η απόφαση των επιδημιολόγων συνεπάγεται το τέλος της συζήτησης για την επαναλειτουργία των Λυκείων στην Αττική, όπως και σε όλες τις κόκκινες περιοχές της χώρας. Ως προς τα Γυμνάσια, μένει να φανεί τι θα γίνει, καθώς ως τώρα δεν έκλειναν, αλλά το μέγεθος της περιφερειακής ενότητας ωθεί αρκετούς λοιμωξιολόγους να εισηγούνται μη επαναλειτουργία του συνόλου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρέπει, δε, να «κλειδώσει» και τι θα γίνει στις πορτοκαλί περιοχές, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν ότι εκεί μπορούν να επαναλειτουργήσουν τουλάχιστον τα Γυμνάσια, αλλά και τα Λύκεια.

Ξανά click away

Ως προς το λιανεμπόριο, θεωρείται σχεδόν «κλειδωμένο» ότι ορισμένα περιοριστικά μέτρα θα επανέλθουν τις αμέσως επόμενες μέρες. Ηδη, δε, πηγές της Επιτροπής εκτιμούσαν ότι ορισμένα από τα κρούσματα της Πέμπτης συνδέονται με τη λειτουργία των καταστημάτων το Σαββατοκύριακο και την αυξημένη κινητικότητα. Το κυρίαρχο μοντέλο στην Αττική και ίσως και αλλού θα είναι το click away, με τη δυνατότητα του click in shop, ήτοι του ραντεβού εντός καταστήματος για δοκιμή και αγορά, ως προς τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Μένει, δε, να φανεί τι θα γίνει και με τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που, ως τώρα, δεν λειτουργούν στις «κόκκινες περιοχές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα, εκτιμάται ότι στην περίπτωση της Αττικής δεν θα προκριθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00, όπως συμβαίνει σήμερα στις «κόκκινες περιοχές», με τον περιορισμό να μπορεί να παραμείνει στις 21:00 ως τις 05:00.

Οπως είναι φυσικό, δε, κάθε συζήτηση για περαιτέρω άρση περιορισμών, όπως η άρση της δυνατότητας μετακίνησης εκτός νομού, αλλά και οι σκέψεις για την εστίαση, παύει, καθώς για τις επόμενες, τουλάχιστον, επτά ημέρες, θα πρέπει να διαπιστωθεί η επιδημιολογική πορεία της Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...