458
Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα | INTIMENEWS

Είναι επίσημο: ο Κοτζιάς έστειλε στα Σκόπια το πακέτο λύσεων

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 20:10
Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα
|INTIMENEWS

Είναι επίσημο: ο Κοτζιάς έστειλε στα Σκόπια το πακέτο λύσεων

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 20:10

«Να σας δώσω μια αποκλειστικότητα. Εχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ, όσο και μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

Αυτή αποτελεί δήλωση του Νίκου Κοτζιά, υπουργού Εξωτερικών, τη Δευτέρα, στην τηλεόραση της ΕΡΤ, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Που σημαίνει ότι η Αθήνα έχει στείλει στα Σκόπια το πακέτο των προτάσεών της και περιμένει.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι ο έλληνας υπουργός είχε αποστείλει τις τελικές προτάσεις της Αθήνας στη σκοπιανή κυβέρνηση με μια σειρά μάλιστα από ονόματα να πέφτουν στο τραπέζι. Πλέον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον έως την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια –τώρα που μετονομάστηκαν οι δρόμοι και αποκαθηλώθηκαν τα «Μέγας Αλέξανδρος» από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ– για να δούμε πού θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, τουλάχιστον ως προς το ονοματολογικό.

«Σήμερα είχαμε Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών», συνέχισε τις δηλώσεις του ο Νίκος Κοτζιάς. «Ξεκινήσαμε με μια πρωινή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας. Είδαμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα αυτή. Συζητήσαμε διεξοδικά για τη Συρία. Κάναμε μια αξιολόγηση της εμπλοκής των διαφόρων κρατών στο εσωτερικό αυτού του κράτους και τους κινδύνους που υπάρχουν για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνική διαδικασία πηγαίνοντας προς τη Γενεύη και ιδιαίτερα να μην επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο έναντι τρίτων κρατών ή να προσπαθούν να διατηρήσουν επί μακρόν την παρουσία τους σε αυτά. Κάναμε μία κουβέντα με την υπουργό Εξωτερικών της Κορέας γύρω από τα ζητήματα που συνδέονται με τις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και τον διάλογο που έχει αρχίσει τώρα και θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως η λεγόμενη Ostpolitik στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70 που επέφερε την ειρήνευση στο κέντρο της Ευρώπης».

Στην ερώτηση δημοσιογράφων για το ζήτημα των ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στην Τουρκία, κι αφού ο συγκεκριμένος υπουργός είναι εκ των πρωταγωνιστών των συζητήσεων με την ΕΕ και την κυρία Μογκερίνι, ο ίδιος απάντησε: «Οι ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Ερντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να αξιοποιηθεί ως όπλο μακροχρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News