319
Η Ασια Μπίμπι στην κρεμάλα: Διαδηλωτές στο Πακιστάν διαμαρτύρονται για την οριστική απαλλαγή της χριστιανής το 2018 | EPA/RAHAT DAR

Εφυγε από το Πακιστάν η Ασια Μπίμπι, η χριστιανή που είχε καταδικαστεί για βλασφημία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 12:31
Η Ασια Μπίμπι στην κρεμάλα: Διαδηλωτές στο Πακιστάν διαμαρτύρονται για την οριστική απαλλαγή της χριστιανής το 2018
| EPA/RAHAT DAR

Εφυγε από το Πακιστάν η Ασια Μπίμπι, η χριστιανή που είχε καταδικαστεί για βλασφημία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 12:31

Η Ασια Μπίμπι, η νεαρή χριστιανή από το Πακιστάν η οποία πέρασε οκτώ χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθανάτων μετά την καταδίκη της για βλασφημία, έφυγε από τη χώρα, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Μπίμπι έχει μεταβεί στον Καναδά όπου και επανασυνδέθηκε με την οικογένεια της.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του διεξάγει συζητήσεις με τις Αρχές του Πακιστάν προκειμένου να βοηθήσουν την Μπίμπι.

Η Μπίμπι, που ήταν εργάτρια γης, φέρεται να έκανε το 2009 υποτιμητικά σχόλια για το Ισλάμ όταν γείτονές της, που εργάζονταν μαζί της στα χωράφια, αρνήθηκαν να της επιτρέψουν να πιει νερό από το ποτήρι τους επειδή δεν είναι μουσουλμάνα.

Πέντε ημέρες αργότερα είχε αρχίσει να διαδίδεται από το τέμενος της περιοχής ότι η Μπίμπι βλασφήμησε. Τότε το οργισμένο πλήθος την έσυρε έξω από το σπίτι της και την έδειρε παρουσία αστυνομικών που τη συνέλαβαν.

Η βλασφημία, όπως σημειώνει ο Guardian, είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα στο Πακιστάν. Ακόμη και οι αναπόδεικτες κατηγορίες είναι ικανές να προκαλέσουν λιντσαρίσματα.

Ο κυβερνήτης του Πατζάμπ Σαλμάν Τασέερ, που είχε ζητήσει την απελευθέρωση της Μπίμπι, είχε συναντηθεί μαζί της τον Νοέμβριο του 2010. Λίγους μήνες αργότερα τον δολοφόνησε ο φρουρός του (EPA/GOVERNOR HOUSE HANDOUT)

Η Μπίμπι καταδικάστηκε το 2010 σε θάνατο, χωρίς να πάψει να υποστηρίζει ότι είναι αθώα.

Δύο από τους υποστηρικτές της, ο κυβερνήτης του Παντζάμπ και ο πακιστανός υπουργός Μειονοτικών Ζητημάτων (που ήταν και αυτός χριστιανός), δολοφονήθηκαν μέσα σε διάστημα δύο μηνών στις αρχές του 2011.

Η καταδίκη της ανατράπηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2018 από το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, που έκρινε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η κατηγορία σε βάρος της ήταν βάσιμη. Η απόφαση προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από σκληροπυρηνικούς θρησκευόμενους οι οποίοι ζητούσαν να θανατωθεί και απαιτούσαν από την κυβέρνηση να εμποδίσει ενδεχόμενη αναχώρησή της από τη χώρα.

Εκτοτε η Μπίμπι διέμενε σε άγνωστο μέρος ενώ φυλασσόταν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...