347
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρεί το νέο υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας | KCNA via REUTERS

Δύο πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 08:22
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρεί το νέο υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας
|KCNA via REUTERS

Δύο πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 08:22

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον δύο πυραύλους αδιευκρίνιστου προς το παρόν τύπου νωρίς το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) από μια περιοχή κοντά στη Γουονσάν, στις ανατολικές ακτές της χώρας.

Τουλάχιστον ένας από τους δύο βαλλιστικούς πυραύλους είναι νέο μοντέλο, το οποίο σχεδιάστηκε πρόσφατα, και διένυσε απόσταση 690 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας.

Ο άλλος πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 430 χιλιομέτρων προτού πέσει στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Βόρειας Κορέας. Ο ίδιος σημείωσε ότι διεξάγεται λεπτομερής ανάλυση προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν οι δύο πύραυλοι είναι το ίδιο μοντέλο.

Αυτή είναι η πρώτη εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, που καταγράφεται μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη,που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, στα τέλη Ιουνίου.

Η προηγούμενη γνωστή δοκιμή πυραύλων είχε γίνει τον Μάιο, με την εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και ρουκετών. Τότε, ο Κιμ επέβλεψε την πρώτη δοκιμή ενός όπλου που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, ενός σχετικά μικρού πυραύλου ικανού να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να κρύβεται ευκολότερα και να ελίσσεται εν πτήσει.

Την Τρίτη, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Κιμ επέβλεψε ένα μεγάλο νέο υποβρύχιο, συνοδευόμενος από αξιωματούχους αρμόδιους για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της χώρας του. Αυτό ίσως σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, την εντατικοποίηση της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια της χώρας.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε, ανώνυμα, τις πληροφορίες της Νότιας Κορέας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήταν μικρού βεληνεκούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να απαντήσουν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την εξέλιξη.

Η Νότια Κορέα είχε διαπιστώσει πως υπήρχαν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην εκτόξευση και αναλύει λεπτομερειακά την κατάσταση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η προεδρία της χώρας.

Το υπουργείο Αμυνας στη Σεούλ προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει να προβαίνει σε ενέργειες που δεν βοηθούν να αποκλιμακωθεί η ένταση, χαρακτηρίζοντας τη νέα δοκιμή απειλή.

Ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας χαρακτήρισε τις δοκιμές «εξαιρετικά λυπηρές» και πρόσθεσε ότι αποτελούν «παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...