443
Η σαρκοφάγος βρέθηκε τυχαία στην Αλεξάνδρεια | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Δύο άνδρες και μία γυναίκα στη μυστηριώδη μαύρη σαρκοφάγο στην Αλεξάνδρεια

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2018, 10:15
Η σαρκοφάγος βρέθηκε τυχαία στην Αλεξάνδρεια
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Δύο άνδρες και μία γυναίκα στη μυστηριώδη μαύρη σαρκοφάγο στην Αλεξάνδρεια

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2018, 10:15

Σε δυο άντρες και μια γυναίκα ανήκουν οι τρεις σκελετοί της τεράστιας σαρκοφάγου από μαύρο γρανίτη που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις.

Oπως επισημαίνει άρθρο της Ahram, στη σαρκοφάγο βρέθηκαν επίσης λεπτοδουλεμένα χρυσά ελάσματα, διαστάσεων 5Χ3 εκ., με απεικονίσεις που πιθανόν παραπέμπουν σε διακριτικά στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες, ο πρώτος σκελετός ανήκει σε γυναίκα ηλικίας 20 ως 25 ετών και ύψους ως 1,64 μ., ο δεύτερος σε άντρα ηλικίας 35 ως 39 ετών και ύψους ως 1,65 μ. και ο τρίτος σε άντρα 40 ως 44 ετών και ύψους ως 1,84 μ. Ο τελευταίος μάλιστα φέρει μια στρογγυλή κοιλότητα στο κρανίο, πλάτους 17 εκ., την οποία είχε πολύ καιρό πριν πεθάνει.

Όπως ανέφεραν οι μελετητές, η κοιλότητα αυτή οφείλεται σε τρυπανισμό, δηλαδή στη διάνοιξη οπής στο κρανίο. Πρόκειται για την αρχαιότερη χειρουργική τεχνική, η οποία έχει εντοπιστεί ακόμη και σε προϊστορικά ανθρώπινα υπολείμματα, σπάνια όμως συναντιέται στην αρχαία Αίγυπτο. (Κρανία με τρυπανισμό έχουν βρεθεί και σε αρχαιοελληνικό νεκροταφείο).

Ο Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι πολύ πιθανόν η διαδικασία της ταφής μέσα στη σαρκοφάγο να έγινε σε δυο διαδοχικές φάσεις, καθώς οι σκελετοί βρέθηκαν ο ένας πάνω στον άλλον. Από τη μεριά του, ο Αϊμάν Ασμάουι, επικεφαλής τμήματος στο υπουργείο Αρχαιοτήτων, είπε ότι οι ερευνητές έχουν καθαρίσει όλα τα υπολείμματα που εντοπίστηκαν μέσα στη σαρκοφάγο και πως έχουν τεκμηριωθεί αρχαιολογικά όλα τα οστά και τα κρανία, καθώς και τα χρυσά ελάσματα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το περίεργο χρώμα του υγρού που βρέθηκε μέσα στη σαρκοφάγο είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από λύματα, που προκάλεσε την αποσύνθεση των περιτυλιγμάτων των σκελετών, ενώ επιπλέον αναλύσεις διεξάγονται στο υγρό ώστε να ανακαλυφθούν περαιτέρω στοιχεία για τα συστατικά του. Όπως ανέφερε ο Ουαζίρι, θα γίνουν κι άλλες έρευνες και αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένων τεστ DNA και αξονικών τομογραφιών, ώστε να συναχθούν περισσότερες πληροφορίες για τους σκελετούς, καθώς και το αν σχετίζονταν γενετικά.

Η σαρκοφάγος βρέθηκε στην περιοχή Σίντι Γκαμπέρ της Αλεξάνδρειας κατά τη διάρκεια εργασιών για τη θεμελίωση κτιρίου. Αξιωματούχοι έχουν πει ότι ανήκει στην Πτολεμαϊκή (332-30 π. Χ.) ή στη Ρωμαϊκή/Βυζαντινή (30 π. Χ.-642 μ. Χ.) περίοδο.

Η είδηση της ανακάλυψής της τον περασμένο Ιούλιο έκανε τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας σάλο ως προς τις προσδοκίες -και όχι μόνο: Κάποιοι είπαν ότι μπορεί να περιλάμβανε τα υπολείμματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι το άνοιγμά της θα έφερνε κατάρα στον κόσμο. Ίσως όμως η πιο εντυπωσιακή (και επικίνδυνη) αντίδραση ήταν όταν έκκληση με χιλιάδες υπογραφές ζητούσε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιτρέψει στους ανθρώπους να πιουν από το υγρό που βρέθηκε μέσα στη σαρκοφάγο!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...