836
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέρχεται του υπουργείου Εσωτερικών, στις 9 Αυγούστου, έπειτα από σύσκεψη για την Πολιτική Προστασία. Η κυβέρνηση είχε ήδη περάσει το σημείο καμπής... | George Vitsaras / SOOC

Μαξίμου step by step: Aπό το διάγγελμα και τον ανασχηματισμό μέχρι τη ΔΕΘ

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 20 Αυγούστου 2018, 09:10
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέρχεται του υπουργείου Εσωτερικών, στις 9 Αυγούστου, έπειτα από σύσκεψη για την Πολιτική Προστασία. Η κυβέρνηση είχε ήδη περάσει το σημείο καμπής...
|George Vitsaras / SOOC

Μαξίμου step by step: Aπό το διάγγελμα και τον ανασχηματισμό μέχρι τη ΔΕΘ

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 20 Αυγούστου 2018, 09:10

Ακόμα και σε ρυθμούς θερινής ραστώνης τα μηνύματα και οι κουβέντες από τα καλοκαιρινά τραπεζάκια και τις βεράντες μόνο αισιοδοξία δεν δείχνουν. Κανείς δεν δείχνει να πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά του μετά την λήξη του προγράμματος, την Τρίτη στις 21 Αυγούστου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως όπου μέρα με την μέρα τα στελέχη του επιστρέφουν, είναι πιο αισιόδοξοι από τις παρέες των παραθεριστών. Η συνταγή που έχει συμφωνηθεί έχει ως βασικό συστατικό την οικονομία. «Ακόμα και μικρές οικονομικές ανάσες είναι ικανές να βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα» λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Οι φιέστες έμειναν στα χαρτιά, το διάγγελμα έρχεται

Το βέβαιο είναι ότι οι περιβόητες φιέστες που σχεδιάζονταν πριν την φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν θα πραγματοποιηθούν. Στη θέση τους θα υπάρξει ένα διάγγελμα του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί εκτός των στενών ορίων του Μαξίμου, με στόχο να δοθεί το μήνυμα ότι τα δύσκολα πέρασαν. Αυτό θα είναι και το περιεχόμενο του καθώς στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να μην εμπεριέχει εξαγγελίες.

Ανασχηματισμός με στενά ορια

Η προσπάθεια για αλλαγή του κλίματος στην οικονομία θα συνοδεύεται και από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έτσι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών. Τα στενά περιθώρια και ο περιορισμένος αριθμός στελεχών δεν επιτρέπουν να είναι σαρωτικός αλλά στοχευμένος. Με τους νέους υπουργούς που θα προκύψουν ο Πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ, την κρίσιμη καμπή της μακράς προεκλογικής περιόδου.

Μήνυμα ανανέωσης με την αξιοποίηση των νεότερων στελεχών

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η αξιοποίηση της φουρνιάς των σαραντάρηδων του ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Έτσι αμετακίνητοι θεωρούνται ο Δημήτρης Λιάκος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλοι στο νέο κυβερνητικό σχήμα με τα ονόματα του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, της εκπροσώπου τύπου του κόμματος Ράνιας Σβίγγου και του μέλους της Κ.Ε. του κόμματος Χρήστου Στάικου να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Μικρός πάγκος για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, το χαρτί Σπίρτζη

Καθώς οι πολυπόθητες μεταγραφές από την Κεντροαριστερά δεν έχουν γίνει ακόμα, το μήνυμα για άνοιγμα στον χώρο δεν μπορεί να εκφραστεί από πολλά πρόσωπα. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, που σήμερα είναι γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης και προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ, είναι δύο από τα πρόσωπα για τα οποία έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού έχει εισηγηθεί την μετακίνηση του πασοκογενή υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αξιοποιήσει τις επαφές του με αυτοδιοικητικούς του ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία συμμαχιών.

Χρήστος Σπίρτζης και Πάνος Σκουρλέτης στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2017. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι πληροφορίες τους θέλουν με ρόλο-κλειδί στον ανσχηματισμό (φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Αν αυτή η εισήγηση γίνει δεκτή δεν αποκλείεται η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στο κόμμα και στη θέση του γραμματέα προκειμένου να αναλάβει την προεκλογική προετοιμασία. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει εντός κυβερνητικού σχήματος τον σημερινό γραμματέα Πάνου Ρήγα.

Οι παροχές στο ψυγείο για την ΔΕΘ

Ότι δεν θα ακουστεί στο διάγγελμα θα ειπωθεί στη ΔΕΘ, εκεί που ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα πακέτο παροχών βασισμένο στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού. Οι παροχές αυτές θα είναι στοχευμένες και θα απευθύνονται σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί έτσι ένα δίπολο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε όλη την διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει και θα παρουσιάζει την κυβέρνηση με την πλευρά των αδύναμων οικονομικά ενώ την ΝΔ ως σύμμαχο των οικονομικών ελίτ. Παράλληλα στη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθούν επενδυτικά πρότζεκτ τα οποία θα προστεθούν στο οπλοστάσια της κυβέρνησης ως μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Για τις δύο καυτές πατάτες, τις περικοπές στις συντάξεις και την μείωση του αφορολόγητου στη ΔΕΘ θα ακουστούν μόνο γενικόλογα «συνθήματα». Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν τον Οκτώβριο, με το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Plan b με «ηρωική σύγκρουση» για τις συντάξεις

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το μέτρο για τις περικοπές των συντάξεων δεν «ξεψηφίζεται», δεν θα επέτρεπε ποτέ το Βερολίνο την δημιουργία ενός τέτοιου προηγούμενου. Στόχος είναι η αναστολή των περικοπών, ούτε όμως και αυτή μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά, το πράσινο φως από τους Θεσμούς δεν έχει φανεί ούτε ρητορικά. Όμως αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι στην κυβέρνηση είναι το ότι θα ήταν καταστροφή να πάνε σε εκλογές με περικοπές στις συντάξεις. Με αυτά τα δεδομένα έχει παρθεί ομόφωνα η απόφαση πως αν δεν συμφωνηθεί κάποια φόρμουλα με τους θεσμούς τότε η κυβέρνηση θα κινηθεί μονομερώς. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας «ηρωικής» σύγκρουσης είναι από τα βασικά σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Με τα περιθώρια ελιγμών να είναι περιορισμένα το Μαξίμου θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού που ξεκινά από την οικονομία και φτάνει στα πρόσωπα με στόχο να δείξει ότι η έξοδος από τα μνημόνια φέρνει αλλαγές προς το καλύτερο. Μένει να δούμε αν το μήνυμα θα φτάσει μέχρι τα τραπεζάκια έξω ως το φθινόπωρο, καθώς το καλοκαίρι μόνο θετικό δεν ήταν για την κυβέρνηση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...