482
Στην ανακοίνωσή της για την επικίνδυνη ανάρτηση Πολάκη, η Ενωση απευθύνεται και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό | INTIMEnews

Δικαστές: Θεσμική εκτροπή το παραλήρημα Πολάκη, ο Πρωθυπουργός τι λέει;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2019, 10:34
Στην ανακοίνωσή της για την επικίνδυνη ανάρτηση Πολάκη, η Ενωση απευθύνεται και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό
|INTIMEnews

Δικαστές: Θεσμική εκτροπή το παραλήρημα Πολάκη, ο Πρωθυπουργός τι λέει;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2019, 10:34

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (EΔΕ) μπροστά στη νέα επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος των δικαστικών λειτουργών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Νovartis (δείτε κάτω τη σχετική ανάρτησή του στο Facebook).

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΡΟΣΟΧΗ !!!ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!Οπως ειχα υποσχεθει απο χθες μετα τις εξελιξεις που πυροδοτησε η συλληψη του πρωην…

Geplaatst door Παυλος Πολακης op Woensdag 2 januari 2019

Mεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕ γίνεται λόγος για θεσμική εκτροπή και προσωπική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών από τον κ. Πολάκη, καθώς και για ευθεία παραβίαση της Αρχής Διάκρισης των Λειτουργιών.

Οι δικαστές δεν μένουν ωστόσο μόνο στην απάντηση προς τον Παύλο Πολάκη, αλλά απευθύνονται και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό καλώντας τον να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του υπουργού του και να προστατέψει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας «ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (πχ προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕ.

Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, όμως, φαίνεται ότι θα έχουν και συνέχεια, σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι «το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών».

 Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

«Αναφορικά με την προσωπική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών από τον Αν. Υπουργό Υγείας

Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (πχ προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους.

Την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, Υπουργός της Κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό. Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη «συνεχίζεται».

Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News